fbpx
Ştirea zilei

După ce a plătit chirie peste un milion de euro, Prefectura îşi caută sediu!

- clădirea Vămii şi sediul BCR Tulcea sunt ţintele prefectului Marcel Ivanov

Instituţia Prefectului Judeţul Tulcea este probabil singura din ţară care, deşi reprezintă Guvernul în teritoriu şi coordonează toate structurile deconcetrate ale statului, este chiriaşa unui proprietar … privat. Şi acest lucru nu de ieri de azi ci de ani şi ani de zile.  Pentru o perioadă determinată de timp, respectiv pe durata reabilitării şi modernizării, Instituţia Prefectului Judeţul Tulcea a fost evacuată din actualul sediu al Consiliului Judeţean Tulcea în februarie 2008.  Din motive încă necunoscute n-a mai revenit niciodată acolo unde îi era locul: în primele trei nivele ale clădirii respectiv parterul, etajul 1 şi etajul 2. Şi aşa, vreme de mai bine de 13 ani, Instituţia Prefectului Judeţul Tulcea a plătit chirie. Şi nu una modică, ba dimpotrivă!

În 2018, în momentul în care a fost cumpărat la licitaţie de către o firmă privată actualul sediu în care se află Prefectura (fostul sediu al Romtelecom de pe strada Păcii nr. 18 – n.n.), nota de fundamentare transmisă anterior ministerului arăta că valoarea cumulată a chiriei plătite timp de mai bine de zece ani depăşea valoarea cu care era scos la vânzare sediul: un milion de euro fără TVA!

Intenţia de a deveni proprietari pe un sediu nu este veche în rândul prefecţilor judeţului Tulcea. De la Marin Bădiţă încoace, primul prefect care a trimis o notă de fundamentare ministerului pentru achiziţia unui sediu, toţi, aproape fără excepţie, şi-au dorit să scape de plata chiriei estimată în jurul a 10000 de euro! Ultimul dintre prefecţi, cel aflat acum în funcţie, Marcel Ivanov, a declarat chiar azi că a reluat corespondenţa cu Ministerul Afacerilor Interne pe tema unui sediu.

Am făcut o evaluare a nevoilor noastre de spaţiu, suprafaţa în metri pătraţi pentru funcţionarea prefecturii şi am cerut tuturos instituţiilor din municipiu să ne spună dacă au spaţii de genul acesta ca să ne satisfacă nouă nevoile. Din răspunsurile acestora nu sunt instituţii ale statului care să aibă un astfel de excedent şi atunci am identificat noi două clădiri. Una este a Vămii, cea de pe faleză, cea de lângă Gară, care este într-un stadiu foarte avansat de degradare, ei vor să îl dea cu titlu gratuit către o altă instituţie şi pentru noi ar fi o soluţie. Şi mai este o clădire care este scoasă la vânzare de către BCR, cea de pe strada Babadag. Pentru acestea am trimis ministerului note de fundamentare şi faptul că avem nevoie, ei ştiu lucrul acesta de mult timp. S-a mai încercat achiziţionarea unui sediu pentru prefectură şi nu s-a reuşit. Sperăm ca de data asta să ne iasă!„, a declarat prefectul Marcel Ivanov.

Dacă în privinţa clădirii BCR Tulcea „ţinta” este una mai veche, încă de pe vremea prefectului Lucian Furdui, preţul destul de piperat fiind singurul impediment pentru care o astfel de tranzacţie nu s-a perfectat, actualul sediu al Vămii are şi mai multe …impedimente! Principalul impediment este acela că, deşi ar fi preluat gratuit, starea clădirii este jalnică încât se impune reabilitarea ei, iar estimarea costurilor se apropie de preţul de vânzare al sediului … BCR Tulcea. Impedimentul secundar ar fi acela că terenul pe care se află clădirea Vămii este al Consiliului Judeţean care, la rândul său, are un plan cu acest sediu pe care l-ar prelua tot cu titlu gratuit. Orice decizie ar lua ministerul de resort, pentru oricare din cele două propuneri, chestiunea banilor este cea care va cântări enorm în achiziţia sediului pentru Instituţia Prefectului Judeţul Tulcea. Iar ce depăşeşte un milion de euro nu pare să convină chestorilor din Logistica MAI…

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE