fbpx
Ştirea zilei

„Filiala U.A.P. Tulcea trebuie dinamizată și întinerită”

- interviu cu Doru Luchian, președintele artiștilor profesioniști tulceni

Reporter: Ce se întâmplă acum la Filiala U.A.P. Tulcea după dramatica dispariţie a celui care a fost Viorel Poiată?

Doru Luchian: În primul rând, avem nişte probleme administrative, care trebuie reglate. Sigur, a trecut o perioadă de interimat de aproape două luni din momentul dispariţiei colegului şi preşedintelui Viorel Poiată. Acest interimat a fost unul destul de grevat de anumite… incapacitări, care proveneau din situaţia generată de pandemie, noi fiind blocaţi în a organiza aceste alegeri. Practic, toate filialele mari din ţară aveau programate alegeri anul acesta, începând din primăvară, dar nu au putut să le organizeze decât în momentul în care au apărut anumite ordonanţe de urgenţă, care au permis organizarea lor. Propriu-zis, şi eu am convocat Adunarea Generală a membrilor Filialei Tulcea pentru alegerea noului Birou Director doar cu vreo săptămâna jumătate înainte; conform Statutului, trebuia cu minimum o lună înainte, însă a apărut o O.U.G. care a permis convocarea chiar şi în termen de 24 de ore pentru această şedinţă. De altfel, au apărut şi alte modificări, în sensul în care am putut să ne asigurăm cvorum de şedinţă pentru alegeri, anume un cvorum mixt, constituit din persoane prezente fizic şi persoane prezente online.

Rep.: Pleacă artişti din Tulcea. Poate nu „scriptic” din U.A.P., dar sigur fizic. Mă gândesc la un Marin Cocheci, nu știu dacă Bogdan Ene mai e membru. Ce se întâmplă cu filiala? Bănuiesc că are un număr minim de membri cu care poate funcționa…

D. L.: Sigur că da. Este prevăzut un număr de minimum 10, deoarece, conform Statutului Uniunii Artiștilor Plastici, trebuie să dispui de acest număr pentru a avea un reprezentant în Senatul U.A.P. România. Dar s-au făcut derogări, în ideea de a încuraja activitatea artistică profesionistă din anumite orașe, așa încât există și filiale care au cinci sau șase membri. La noi nu se pune problema chiar în termenii aceștia. Chiar în condițiile în care au dispărut trei membri ai filialei, iar aici nu mă refer numai la membri de Uniune – domnul Eugeniu Barău, domnul Viorel Poiată -, dar și la domnul Panait Vlahos, care ne-a părăsit la începutul anului…, pe de altă parte sunt trei membri stagiari – Silvia Luchian, Daniela Barău-Iacoblev și Marian Mocanu. Dosarele lor vor fi analizate la adevărata lor valoare, astfel încât să avem trei noi proaspeți membri titulari, cu drepturi depline. Totodată, mai este o candidatură pentru perioada de stagiatură, cea a doamnei Elena Orbocea, și credem că și dumneaei va intra în această structură. Mai avem și alte speranțe: Alina Mihailov (cu școală serioasă, făcută la București), dar care a arătat o anumită timiditate în a se manifesta din punct de vedere profesional-artistic cu gruparea noastră. E un oraș mic, relațiile interumane nu sunt mediate uneori în cel mai bun fel, așa că o asemenea timiditatea nu s-a manifestat doar la ea, ci și la alte două persoane care sunt apte să facă parte din U.A.P. Tulcea și profesional, și din punct de vedere al pregătirii.

Rep.: Are balta pește, adică.

D. L.: Are și va avea în continuare. Eu lucrez la Liceul de Arte „George Georgescu”: sigur că o parte din elevii noștri pleacă și ajung la instituțiile de învățământ artistic superior; probabil că o mică parte se vor întoarce. Am semnale în acest sens. Nu prea îi încurajez, drept vorbind, dar, pe de altă parte, dacă asta e dorința lor, din rațiuni de ordin personal, îi primim cu bucurie. Filiala U.A.P. Tulcea trebuie dinamizată și întinerită, având în vedere că s-a instaurat de vreo două decenii ideea existenței unei caste formate din artiști dintr-o anumită generație, foarte grupați din punct de vedere cronologic (începutul anilor ’50), și s-a creat un clivaj între această generație și generația care venea din spate, acuzată de… tinerețe. Eu, ca să zic așa, am fost cam singurul „intrus”, singurul „eretic” care s-a bucurat de drepturi depline, în sensul în care mi s–a acordat și un atelier, evident în baza unui portofoliu personal. Cât despre alți tineri, Laurențiu Midvichi a plecat fizic din Tulcea, el rămânând multă vreme membru la noi, până în urmă cu vreo doi ani, când s-a transferat la București, pentru că acolo locuia, și bineînțeles că își dorea și el un atelier; din păcate, Laur nu a beneficiat de atelier, el a plecat destul de demult din Tulcea, undeva prin 2006.

Ne gândim ca spațiile care se vor elibera în perioadele următoare să fie alocate acestor artiști care nu mai sunt chiar atât de tineri; pe de altă parte, noi nu dorim să facem același lucru, adică să creăm o castă. Noi vrem să încurajăm noii artiști și foarte tinerii artiști. dacă ei exprimă o înaltă ținută profesională, nu vom judeca din perspectivă „cronologică” prestația lor, ci, dimpotrivă, îi vom susține. Este foarte important să li se ofere condiții în care să se exprime profesional.

Rep.: Ce evenimente programează U.A.P. Tulcea până la finele anului?

D. L.: Propriu-zis, sunt trei evenimente. Întâi de toate, clasicul Salon de toamnă; el era „lipit” de această sărbătoare a Zilei Dobrogei. Nu vom crea o tematică sforăitoare sau patriotardă: îl vom trata ca pe un salon de toamnă, iar tematica este absolut la alegerea expozanților. În al doilea rând, vernisajul expoziției personale a domnului Grigore Carat, dar, date fiind temerile care țin de legislația în continuă mișcare, vizând zona de prevenție în ceea ce privește pandemia, nu va fi efectiv un vernisaj: vizitatorii sunt așteptați la Galeriile de Artă, dar nu va avea loc un moment festiv de deschidere. La sfârșitul lunii noiembrie – am vorbit deja cu domnul Paul Tocanie, şeful Secţiei Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” – vom organiza la parterul Muzeului de Artă o expoziție interjudețeană a filialelor Tulcea și Constanța I, după închiderea primei ediții a Expoziției – Concurs Bienala Națională de Grafică „Constantin Găvenea”.

Rep.: Fostul președinte avea o bună relație cu autoritățile administrației publice locale. Știu că sunt probleme generate de insuficiența spațiul locativ al U.A.P. Tulcea, ca să zic așa. Cum veți aborda asemenea chestiuni administrative?

D. L.: În primul rând, toți membrii Biroului Director, dar și toți ceilalți membri, vrem să aflăm care este statutul nostru în raport cu Primăria Tulcea. Știm că există un raport de proprietar-chiriaș, dar am înțeles că există o anumită pondere în care noi suntem chiriași. E o zonă de acte, care – trebuie s-o spun – a cam fost ocultată de fostul președinte. Va trebui să află aceste lucruri pentru a ne fundamenta și proiectul de statut de utilitate publică, fiindcă noi am funcționat în ultimii mulți ani la nivel de avarie: au fost promisiuni din partea Municipalității, dar ajutorul a fost minimal. Ne-au venit niște impuneri, niște impozite absolut abracadabrante, în condițiile în care noi nu suntem proprietari… Sunt foarte multe lucruri care provin din nelămurirea acestui raport între U.A.P. Tulcea și Primăria Tulcea. Dacă ești chiriaș, nu ți se poate percepe impozit pe teren. Sunt lucruri pe care vreau să le discut cu noua echipă de conducere a municipiului. Mai sunt și alte aspecte. Noi ne dorim nu doar să nu pierdem aceste spații locative; ne-am dori, eventual, și un alt spațiu. Așa puțini cum suntem, sunt artiști care chiar ar vrea să facă lucruri, iar aici mă refer la cei tineri. Sunt niște spații care se vor elibera, unele sunt libere deja. Vreau să propunem și un proiect de reabilitare, pentru că nu s-a mai făcut nicio lucrare de renovare de 50 de ani, de când a fost construită cădirea. Vorbim aici de Blocul B2 de pe str. Unirii, unde sunt atelierele. De asemenea, trebuie remodelat spațiul Galeriilor de artă U.A.P. Tulcea, din strada Isaccei, bloc M1, parter, care spațiu arată destul de vetust pentru contemporaneitate, neatrăgând deloc vizitatori. De aceea, sperăm la ajutor din partea Consiliului Local Tulcea, poate chiar și din partea Consiliului Județean: atunci când ai o structură de creatori profesioniști într-un oraș ca al nostru, e păcat să nu-i susții proiectele. În țară s-au întâmplat o serie de accidente nefericite: sunt orașe în care artiștii nu mai au unde să se exerseze. Desigur că un artist rămâne un artist, expune prin alte părți, dar, pe de altă parte, nu mai provoacă emulație în comunitatea lui. La Tulcea, totuși, e încurajată această zonă veleitară, zona de artizanat; se alocă fonduri multe, se alocă chiar bugete pentru anumite ansambluri… Nouă, dacă ne era oferită anual o câtime din valoarea acestor bugete, nu mai eram în postura de a plăti o jumătate de normă pentru galeristă, aveam și vizibilitate mai mare, și o activitate expozițională mai consistentă.

Rep.: Mai are Doru Luchian timp de proiectele sale?

D.L.: Din motive personale, nu am prea avut timp în ultimii ani pentru proiectul… personal. L-am cam suspendat, în sensul că nu prea m-am manifestat. Bine, am participat la o serie de bienale, demersurile mele au fost premiate. În același timp, n-am legat cursiv, la modul în care mi-aș fi dorit.. Anumite etape din viață au anumite traiectorii. Va trebui să-mi fac timp: eu mi-am creat o echipă. Îmi pare bine că această echipă a primit în unanimitate girul acestor colegi: am fost ales președinte al U.A.P. Tulcea, Adrian Pal este vicepreședinte, Claudia Grigore Pahom e secretar, Elida Buftei (Butuc) e cenzor, iar Grigore Carată este membru.

Vreau să abordăm un modul de a conduce un pic altfel decât a ales vechiul președinte pentru că e mai bine să lucrezi în echipă și nu mai apar probleme de transparență. În același timp, trebuie capacitați și ei; le-am și spus că nu voi hotărî eu, iar ei vor executa. Ne vom împărți sarcinile, ne vom consulta, voi respecta această obligație a președintelui, aceea de a convoca reunirea lunară a Biroului de Conducere tocmai pentru discuții, propuneri noi, analiză ș.a.m.d.; de asemenea, măcar o întâlnire anuală cu toți membrii. Ne vom asuma mai multe persoane, de fapt, bunul mers al lucrurilor. Nu va fi, așadar, o conducere de tip one-man show. Iar acest lucru mă va ajuta și pe mine să redau unitate și coerență proiectului meu pe care l-am cam părăsit.

CV Doru Luchian

Data şi locul naşterii: 11 iulie, 1977, Tulcea

 Studii:

-Universitatea Naţională de Artă–Bucureşti, promoţia 2003, specializarea Artă Monumentală, clasa Prof. Univ. Dr. Marilena Preda-Sânc

-Master în Arte-Arte vizuale în cadrul Universităţii Naţionale de ArteBucureşti, coordonator Prof. Univ. Dr. Marilena Preda-Sânc

-Doctor în Arte.Arte VizualeUniversitatea Naţională de Arte Bucureşti, coordonator  Prof.Univ. Dr. Ion Stendl, tema  „Vizualitatea periferiei urbane”, 2013.

– Profesor de specialitate la Liceul de Arte “George Georgescu” Tulcea, 2003-2004, 2015-prezent.

  • Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, Filiala Tulcea
  • Preşedinte al Filialei U.A.P. Tulcea

Activitate muzeală (organizare, curatoriat):

2014- “Bienala internațională de gravură Danubius”, Muzeul de Artă Tulcea

– “Mask 2014”,expoziție de pictură, grafică și gravură -Florin Stoiciu, Anca Boeriu

2010 -„Semn şi abstracţiune în arta românească postbelică”, Muzeul de Artă Tulcea

– „Corpul Uman, între Ethos şi Mythos”, Muzeul de Artă Tulcea

2009 -„Aegyssus”, Galeria UNA Bucureşti

– „DECO-ART”, Muzeul de Artă Tulcea

– Bienala Naţională de Artă Contemporană Aegyssus, Muzeul de Artă Tulcea

– „Semne şi urme, repere ale umanului”, Muzeul de Artă Tulcea

1999 – Iniţiator şi coorganizator (patru ediţii) al Saloanelor Studenţilor ce au avut loc timp de opt ediţii (1999-2006) la Muzeul de Artă din Tulcea

Contribuţii în dezvoltarea patrimoniului Muzeului de Artă –aproximativ 160 de lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorative (donaţii).

Activitate ştiinţifică şi publicistică (articole in presă şi publicaţii de specialitate, sesiuni de comunicări ştiinţifice, simpozioane, interviuri)

-Articolul Peisajul industrial, cotidianul Inedit, 10 octombrie, 2007

-Articolul Vernisaj la Muzeul de Artă, cotidianul Inedit, 22 octombrie, 2007

-Sesiunea de comunicări ştiinţifice, Bârlad 2009 –Tema Narativul în artele plastice, cu comunicarea Naratiuni vizuale ale periferiei urbane

-Interviu pentru Radio România Internaţional, 2009 (lansarea Bienalei Naționale de Artă   Contemporană “Aegyssus”, 2009)

-Articolul „Posibile intervenţii de ambientare vizuală în oraşul Sulina”   în publicatia „Arta în spaţiul public” (2007, Editura Cetatea de Scaun), din cadrul programului cu acelaşi nume aflat sub egida CNCSIS

-Interviu pentru TVR CULTURAL cu producătorul şi moderatorul Ileana Ploscariu-Panait, 2007 (lansare de carte -„Arta în spaţiul public”)

-Articolul “Life in plastic is fantastic”, revista “Contrapunct” (ediţia   mai, 2011, nr. 1-3)

-“Catalogul Colecțiilor Muzeului de Artă Tulcea”, Ed. UNARTE, 2014, capitolul Arta Contemporană în colecțiile Muzeului de Artă Tulcea, autori –Ibrahima KEITA, Vera LUCHIAN, Doru LUCHIAN

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE