Gazate și îngropate! Pesta micilor rumegătoare face prăpăd la Baia!
La sfârșitul săptămânii trecute, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia. Este cea mai mare exploatație de ovine din județul nostru în care ar fi, în total, circa 200.000 de capete de ovine în toate exploatațiile autorizate!
Potrivit comunicatului IDSA, primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalități în zilele următoare. Medicii veterinari au suspicionat evoluția unor afecțiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă. Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Tulcea, iar pentru extinderea investigațiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezența virusului PMR iar vineri,,19.07.2024 a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.
Din informațiile furnizate de către directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă, după ce s-a convocat o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea. În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Tulcea, au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.
”În 3 sau 4 zile, prin metodele specifice prevăzute în HG 1214/2009, se va face eutanasierea întregului efectiv de ovine din fermă (prin gazare în principal) după care vom institui o perioadă de 21 de zile de carantină. Vor fi făcute mai multe operațiuni de dezinfecție după care vor fi instalate animale santinelă. Dacă toate aceste măsuri vor confirma că se poate repopula exploatația atunci se va ieși din carantină și activitatea se va relua!” a declarat Mitică Tuchilă, directorul DSVSA Tulcea.
Pagubă de 7-8 milioane de euro pentru exploatația de la Baia!
Chiar dacă este o chestiune de numai câteva zile până când toate cele aproape 50.000 de ovine din exploatația de la Baia vor fi sacrificate și îngropate, deja se fac primele calcule în ceea ce privește pagubele provocate de această boală, pesta micilor rumegătoare.
”Vă dați seama că nu am făcut încă niciun calcul în ceea ce privește pierderile, avem alte preocupări acum, și apoi va fi o comisie care va stabili valoarea de înlocuire, conform procedurilor. La prețul pieței de azi pot spune că valoarea animalelor sacrificate este de peste 7 milioane de euro, dar vă dați seama că pierderile nu așa se calculează. Nu mai spun că repopularea cu 50 de mii de capete implică alte costuri, mai sunt și contractele pierdute pe perioada de carantină. Deci pierderile sunt mult mai mari…” a declarat Apostol Gigică.
Despre pesta micilor rumegătoare
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.
ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.
Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.
ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.