fbpx
Prefectura

Grevă la Prefectură! Salarii de două ori mai mici decât la Consiliul Județean

Funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile prefectului din țară, printre care și cei de la Instituția Prefectului Județul Tulcea au declanșat în această dimineață, începând cu ora 9.00, grevă generală. Principala revendicare este trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat. 

Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate.” se arată în mesajul transmis cu ocazia acestei greve.

În prezent, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din consiliul judeţean, primării şi servicii publice deconcentrate. Începând cu anul 2017, anul adoptării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, toate categoriile de salariați au beneficiat de majorări salariale. Amintim aici cu titlu de exemplu: ANAF (agenții județene și vămi), OCPI, OPC, APIA, AFIR etc., acestea fiind asimilate funcțiilor de stat.

*SALARIUL MEDIU NET LA ÎNCEPUTUL LUI 2023

CONSILIU JUDEȚEAN – 7 945 LEI, PRIMĂRIE DE COMUNĂ – 6 779 LEI, INSTITUȚIA PREFECTULUI – 3 934 LEI

Instituția Prefectului, definită prin Constituția României ca fiind “reprezentantul Guvernului pe plan local”, a ajuns în ultimii trei ani, din cauza neaplicării legilor salarizării, în situația bizară de a fi cea mai prost salarizată instituție din administrația publică. În acest context, solicităm să fim reașezați în locul, rolul și importanța ce ni se cuvine, principala noastră revendicare fiind modificarea imediată a Ordonanței de Urgență nr.57/2019, privind Codul Administrativ și modificarea Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cu toate că angajații din instituțiile prefectului îndrumă, coordonează, verifică și monitorizează activitatea autorităților administrației publice locale și a serviciilor publice deconcentrate, s-a ajuns la situația nefirească în care salariații din aparatul de specialitate al prefectului au un salariu considerabil mai mic față de angajații consiliilor județene, primăriilor sau din servicii publice deconcentrate.

Nivelul de salarizare din instituțiile prefectului nu reflectă principiile esențiale care au stat la baza legii salarizării, care precizează că salarizarea se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, importanța activităţii şi principiul ierarhizării. Diversitatea și importanța sarcinilor pe care le îndeplinesc funcționarii din cadrul instituțiilor prefectului sunt poate mai puțin cunoscute publicului larg: managementul situațiilor de urgență la nivelul județului (alunecări de teren, inundații, secetă, pestă porcină africană, Virusul SarS-CoV-2, etc), verificarea legalității actelor autorităților administrației publice locale, apostilarea documentelor, problematica fondului funciar, monitorizarea activității Serviciilor Publice Deconcentrate, gestionarea problemelor legate de minorități, incluziune socială, siguranța elevilor și a personalului didactic în unitățile de învățământ, gestionarea și monitorizarea programelor guvernamentale și a politicilor naționale la nivelul județului, organizarea evenimentelor și manifestărilor publice locale, organizarea și desfășurarea alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale, evidențiază complexitatea și importanța activităților derulate.

Aceste domenii sunt esențiale și vitale administrației publice. Faptul că suntem puțini, aproximativ 1.800 de angajați la nivel de țară, pentru politicieni reprezentând „o masă neglijabilă”, i-a făcut pe guvernanți și parlamentari să ne ignore atâția ani. Prin această actiune de protest dorim ca decidenții să conștientizeze că munca noastră este importantă și trebuie recompensată pe măsură.” – este mesajul transmis azi de Sindicatul Egalitatea”al Funcționarilor Publici și al Personalului Contractual din Administrația Publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button