Tulcea

Horia TEODORESCU – Partidul Social Democrat: Pe lângă secetă, fermierii tulceni s-au confruntat și cu lipsa de interes și de viziune a Guvernului PNL

- articol de informare electorală

Agricultura este unul dintre principalii piloni pentru dezvoltare ai județului Tulcea. Județul se situează pe primul loc în țară la suprafața agricolă cultivată ecologic. Veniturile din acest an ale agricultorilor nu vor fi pe măsura eforturilor depuse, consecință a secetei prelungite care a afectat suprafețe importante de teren cultivat.

Județul Tulcea se află pe pe locul 2 la nivel național la suprafața calamitată (129.000 de hectare). Într-un an greu pentru fermierii din țară, Guvernul PNL arată prea puțin interes pentru această importantă ramură a economiei.

,,Interesul guvernanților PNL, al premierului și al ministrului Agriculturii, pentru fermieri este invers proporțional cu nevoile atât de mari ale agricultorilor. Faptul că România cheltuie pe despăgubiri pentru secetă de 5 ori mai mult decât suma investită în irigații arată lipsa de interes a acestui Guvern liberal, desprins parcă din fabula Greierele și Furnica, care cântă când ar trebui să muncească și se trezește atunci când deja nu mai e nimic de făcut. Preocupați de jocurile electorale, au arătat prea târziu și prea timid un sprijin pentru agricultori. Oamenii aceștia aveau nevoie de fonduri încă din primăvară, nu acum când sute de mii de hectare sunt calamitate și când nu se mai pot salva multe.„, spune Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean.

Dobrogea este cea mai aridă regiune a țării și cu atât mai mult era nevoie de sprijin pentru agricultorii din zonă. În schimb, fermierii s-au lovit de bâlbâielile politice ale ministrului Agriculturii, care în primăvară abia se apuca de regândirea Programului de reabilitare a infrastructurii de irigații, în care PSD băgase deja peste 200 de milioane de euro.

 

Horia Teodorescu face un apel către guvernanți să acorde un sprijin real agricultorilor și să facă demersuri concrete în vederea dezvoltării sistemelor de irigații.

Agricultura din județul Tulcea este perfomantă, de calitate, avem fermieri profesioniști, ferme mari. Susțin alocarea de fonduri europene și din bugetul național pentru dezvoltarea sistemelor de irigații din județul Tulcea. M-am implicat total pentru sprijinul fermierilor tulceni, pentru identificare de surse de finanțare din programele europene și programele naționale.  De asemenea, voi face demersuri la nivel guvernamental și legislativ pentru sprijinul agriculturii tulcene. Oamenii aceștia merită mai mult decât strategii peticite, așa cum i-a obișnuit Guvernul PNL în acest an.”, declară președintele Consiliului Județean Tulcea.

În județul Tulcea, prin instrumentul ITI Delta Dunării s-au atras fonduri în valoare de peste 140 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului agricol. 680 de proiecte au fost finanțate din diverse domenii, printre care sprijinirea deschiderii de noi ferme, modernizarea și utilarea fermelor existente, achiziția de echipamente pentru irigații și investiții în proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii.

Material realizat de SC INFOTULCEA SRL TULCEA, la comanda PARTIDULUI SOCIAL DEMOCRAT – ORGANIZATIA JUDETEANA TULCEA CMF21200019

Back to top button