Sănătate

Încă două centre private de evaluare pacienți COVID-19 în municipiul Tulcea

- Lucas Medical Center şi Medical Center Spital au fost avizate favorabil de către DSP Tulcea

Direcția de Sănătate Publică Județeană Tulcea a anunat că la nivelul judeţului nostru s-au avizat favorabil și funcționează un număr de 4 centre de evaluare pacienți COVID-19. Până săptămâna trecută funcţionau doar două, respectiv la Spitalul Orășenesc Măcin din str. Mircea Vodă nr.34, Oraș Măcin, jud. Tulcea, nr. telefon 0240/571883, int. 154 cu programul de activitate : luni – vineri 8.00-12.00 şi respectiv la Spitalul Județean de Urgență Tulcea din str. 1848, nr.32,Tulcea,nr. telefon 0240/532210 cu program de activitate : luni – vineri 8.00-15.00.
Din această săptămână au devenit funcţionale alte două centre de evaluare private
– Lucas Medical Center din str. Progresului, nr.24, Tulcea, jud. Tulcea, nr. telefon 0771306986.
Program de activitate : luni – miercuri – vineri 18,30-20,00
marți – joi 16,30-19,30
– Medical Center Spital din str. Mahmudiei, nr.49-51, Tulcea, jud. Tulcea,nr. telefon 0374470519 .
Program de activitate: luni – vineri 11,00-18,00.

Centrele de evaluare a pacienților COVID testați pozitiv,sunt organizate ca unităţi funcţionale organizate la nivelul spitalelor, având ca structură minimă: cabinet de consultaţii şi tratament şi/sau structură de spitalizare de zi, după caz, laborator de analize medicale şi laborator de radiodiagnostic (aparate pentru radiografie sau tomografie computerizată), se stipulează în ordinul semnat de Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, publicat în 3 ianuarie 2022, act care modifică un alt ordin al MS nr. 1.513/2020.

În noile structuri vor fi asistați pacienţii cu COVID-19 deja confirmaţi (prin testare), pentru care se vor realiza investigaţii biologice şi imagistice. Specialiştii din centre vor putea, pe de o parte, să administreze aici, în regim de spitalizare de zi, anticorpi monoclonali, iar pe de alta, să prescrie tratament antiviral, pe care ulterior pacienţii cu forme uşoare sau medii de boală îl pot urma la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Atât administrarea anticorpilor monoclonali, prin perfuzie, cât şi prescrierea medicamentelor antivirale pentru tratarea COVID-19 se pot realiza doar de către medicii specialişti din spitale .

Aceste centre vor fi asimilate centrelor de spitalizare de zi, cu paturi pentru ca tratamentul cu anticorpi monoclonali să se realizeze în aceste centre de evaluare.

Pentru o evaluare, este necesar,consultul,anamneza,recoltare probe pentru analize   biochimice, o radiografie pulmonară, acestea putând fi   realizate de medici specialiști care sunt angajații  unităților sanitare.

Este vorba de o modificare a traseului pacientului infectat SARS-CoV-2. Dacă în decursul anilor trecuți a avut un anumit traseu, care implica foarte mult spitalele, acum, având în vedere particularitățile acestui val pandemic și a numărului mare de pacienți preconizat a fi, traseul pacientului infectat se va modifica, astfel încât presiunea pe spitale să scadă. Pacienții infectați care nu au nevoie de spitalizare, adică cei cu forme ușoare și medii, fără insuficiență respiratorie, vor fi evaluați în centre de evaluare, ce pot fi organizate în ambulatoriile spitalelor, ambulatoriile integrate, sau alte centre ambulatorii, unde pacienții se vor putea  adresa în urma recomandării medicului de familie, după o monitorizare și o evaluare chiar și telefonică de către medicul de familie și trimiși acolo pentru a fi evaluați direct de către un medic, din punct de vedere clinic și al investigațiilor, tratamentului.

Ministrul Sănătății consideră foarte importante centrele de evaluare ambulatorie, în care pacienții infectați vor fi investigați și vor beneficia de tratament astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital.

«Ne gândim la cele mai bune soluții atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale», a spus Ministrul Sănătății.

Secretarul de stat conf. dr. Adriana Pistol a precizat că e important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe.

Conf. dr. Adela Cojan, președintele interimar al CNAS: «Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați».

Noile centre de evaluare pentru COVID-19, pentru a elibera Unităţile de Primiri Urgenţe, sunt asimilate centrelor de spitalizare de zi și sunt dotate cu paturi și aparatură de diagnosticare.

Prin acesta măsură,se dorește degrevarea UPU – rilor, astfel încât pacienţii care sunt non Covid să aibă acces facil la procedurile  necesare; aceste centre vor funcţiona pe baza unui aviz temporar de funcţionare emis de DSP, decontarea serviciilor se va realiza prin Casa de Asigurări.

Este important de precizat ca pacientul pozitiv are posibilitatea fie de a merge la medicul de familie, pentru testare, evaluare, dacă vorbim de forme uşoare şi asimptomatice, fie poate să meargă la acest centru de evaluare, iar  ulterior la spital dacă a fost evaluat şi necesita spitalizare.

Spre centrele de evaluare şi tratament antiviral vor fi direcţionaţi pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice medii ale bolii şi care nu necesită oxigenoterapie, dar şi pacienţii cu forme uşoare sau medii de boală, dar cu factori de risc, cei din urmă fiind, de altfel, şi cei eligibili pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali. Medicii de familie vor avea un rol foarte important în îndrumarea pacienţilor către aceste centre, scopul fiind acela ca boala să fie surprinsă în stadiul de debut pentru ca pacienţii eligibili să poată fi trataţi cu antivirale sau anticorpi monoclonali.

Ministrul  Sănătății a anunţat şi faptul că medicii de familie vor primi finanţare pentru a efectua, la rândul lor, teste pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la cabinete. În funcţie de rezultatul testului medicii de familie sunt cei care vor face primele recomandări pacienţilor, inclusiv recomandarea de a se adresa acestor centre de evaluare acolo unde se impune.

Back to top button