Ştirea zilei

Incendiu devastator la Sălcioara! Peste 800 de hectare de teren au ars deja

UPDATE ora 22.30

Intervenția echipajelor de pompieri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a SVSU Jurilovca și Sarichioi dar și a forțelor din cadrul MApN, a fost finalizată.
Urmările incendiului de vegetație uscată de pe raza comunelor Jurilovca, Sarichioi și Poligonul Babadag, sunt următoarele:
Au ars aproximativ 150 de ha de vegetație uscată din perimetrul poligonului și aproximativ 250 de ha de vegetație uscată din izlazul comunei Jurilovca.
Din suprafețele menționate anterior, se numără și suprafața fermei care a ars (54 ha).
În ceea ce privesc urmările produse la ferma agricolă, colegii au constatat că aceasta a ars în întregime. Mai exact, un săivan pentru animale, o casă de locuit de 16 mp, o cocină de porci, 400 de baloți de fân, 4.000 de baloți de paie și 600 de baloți de lucernă, 19 tone de orz, 18 animale (10 oi și 8 porci).
Au fost salvate de către pompierii militari, împreună cu SVSU Jurilovca și proprietar 435 de oi. La momentul producerii incendiului erau evacuate din săivanul pentru animale și au fost îndepărtate de pericol.
Cauza probabilă de producere a incendiul, a fost căderea unui obiect proiectil.

Astăzi s-a declanșat un incendiu devastator pe pășunea localității Sălcioara. Incendiul s-a extins rapid și în poligon și pe terenurile UAT Sarichioi.Sunt peste 800 de hectare care au fost afectate deja de către foc.

Potrivit primarului din comuna Jurilovca, Eugen Ion, in acest moment, peste 50 de oameni și mașinile de intervenție din Jurilovca, de la Sarichioi, ISU și ale poligonului încearcă să oprească înaintarea focului și să limiteze dezastrul.

,,Îi rog pe toți locuitorii comunei Jurilovca să nu pornească astăzi sistemele de irigații, pentru că avem foarte mare nevoie de apă ca să stăpânim incendiul!‼️

Probabil că intervenția va dura tot restul zilei și se va întinde și în cursul nopții, pentru a ne asigura că am lichidat orice focar și că incendiul nu va reporni.

Vă mulțumesc pentru înțelegere și pentru sprijin!” a transmis primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

Și pompierii militari intervin

În jurul orei 13:00 Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea a fost solicitat să intervină pentru limitarea efectelor produse de un incendiu de vegetație uscată în zona localităților Sălcioara, Enisala și Poligonul Babadag.

La fața locului au fost direcționate trei autospeciale de stingere, una din cadrul Stației de Pompieri Babadag și două autospeciale din cadrul Detașamentului Tulcea din care una de capacitate mare. În sprijin intervine SVSU Jurilovca cu două autocisterne și două tractoare și SVSU Sarichioi cu o autospecială de stingere.

La momentul ajungerii în zonă a echipajelor de pompieri, o fermă era cuprinsă de flăcări în proporție de 80% și până în acest moment au ars aproximativ 50 ha de vegetație uscată.

 

 

Back to top button