Ştirea zilei

Multumesc, FEDEA! Dumnezeu să te ohihnească în pace!

Fotoreporterul presei tulcene, Feodor Mihei, cunoscut drept FEDEA, s-a stins azi din viaţă, a anunţat azi pe pagina sa de socializare Arhire Constantin Daniel ,  cel care i-a fost coleg de teren la ziarul DELTA, imediat după Revoluţie, şi apoi redactor şef la ziarul ACUM. 

Un anunţ trist despre un OM care şi-a dedicat ani din viaţă pentru a surprinde, în limbajul universal de presă – FOTOGRAFIA, primul sfert de secol de presă liberă la Tulcea! L-am cunoscut chiar în urmă cu 25 de ani, în noiembrie 1995, la etajul 4 al Palatului Copiilor din Tulcea, acolo unde îşi avea LABORATORUL. Pentru că, oricât de greu de crezut ar fi acum, la acea vreme nu exista GOOGLE, Facebook sau Instagram, iar pentru a ilustra un text de la un eveniment aveai nevoie de … „poza de la Fedea”.

În cei 13 ani petrecuţi la Ziarul Acum, cred că FEDEA mi-a surprins prin obiectivul aparatului foto aproape fiecare documentare.  Iar fiecare fotografie care mi-a însoţit articolul l-a înnobilat, motiv pentru care, atunci şi acum, pentru ultima dată, spun: Multumesc, Fedea!

Mai jos, mesajul lui  Arhire Constantin Daniel

A murit Fedea!
12.01.1951 – 27.11.2020
„… iar dânsul este fotoreporterul nostru, domnul Feodor Mihei! – Îl știiim, îl știiim pe domnul Fedea! Cine nu-l cunoaște? Fedea, mi-ai adus pozele alea, de atunci, de la 1 Decembrie?”
Cei care au lucrat de-a lungul timpului la ziarul „ACUM” cunosc foarte bine această scenă. Ea se petrecea mereu, aidoma, în orice colț al județului ne-am fi aflat în documentare, căci Fedea se identificase cu presa tulceană, în biografiile noastre el aflându-se pentru noi toți la intrarea unei redacții, să ne primească. El ne-a purtat prin tainițele și cotloanele „terenului”, el ne-a prezentat personajele și personalitățile locurilor traversate, el ne-a deslușit legăturile pe care, altfel, poate nu le-am fi aflat niciodată. Toată lumea voia să plece în teren cu Fedea, normal! Începătorii se uitau la el ca la colacul de salvare și el nu refuza pe nimeni, niciodată, generos, bucuros să ajute. Fetele din redacție îl îndrăgeau, pentru că era vesel, preventiv, politicos și de modă veche, niciodată alunecător pe limbajul uneori golănesc al celorlați colegi.
Fedea nu va mai aduce poze nici de la 1 Decembrie, nici de altcândva. „Fotoreporterul Tulcei”, prezent totdeauna și peste tot, el s-a stins cu discreția-i caracteristică, într-un univers împuținat, sărăcit de nenumărații săi cunoscuți. Atât de discret, încât a trebuit să căutăm mult o fotografie de-a lui! La aniversările de la redacție, se râdea deseori, spunându-se că „pantofarul n-are pantofi, croitorul n-are haine, iar Fedea n-are poze”, căci el ne făcea tuturor fotografii, în momentele noastre de fericită tinerețe, lui neavând cine să-i facă. Atunci am alcătuit un album special, doar cu portretele noastre, ale tuturor celor din redacția ziarului „ACUM”, imagini alb/negru, căci ziarul era alb/negru, „să fie”, pentru „când o fi”, „Doamne ferește!”. Albumul acela, cu noi toți tineri și serioși, s-a pierdut. Pe vremea aceea, în ciuda acelei seriozități afișate, nu credea nimeni în moarte. Tinerețea aceea fericită, despre care nu știam că se numește așa, s-a pierdut și ea, odată cu albumul alb/negru. Acum – și Fedea! Foarte bun prieten cu Adrian Vasile, poate îl va reîntâni, căci poate chiar e adevărat că lucrurile și oamenii o iau mereu de la capăt!”

 

Back to top button