fbpx
Ştirea zilei

Noul Guvernator al ARBDD vrea să transforme Delta Dunării în biserică!

- "Pentru turism de distracții sunt cluburi, sunt alte stațiuni şi sunt alte locații. În Deltă, cumva, trebuie să se intre ca într-o biserică!" - a declarat Atena Adriana Groza

Azi, la sala de videoconferinţe a prefecturii, în prezenţa unor reprezantanţi instituţiilor care au mai mare legătură cu ARBDD (Consiliul Judeţean, Primăria şi structurile MAI din teritoriu) şi a parlamentarilor USR Tulcea, senatorul Costel Vicol şi deputatul Eugen Terente, preşectul judeţului Tulcea, Marcel Ivanov a prezentat-o oficial pe Atena Adriana Groza, noul Guvernator al ARBDD.

Primul său discurs a fost unul care se poate spune că a surprins pe multă lume şi prin urmare îl publicăm, integral mai jos:

Principalul meu obiectiv este să redau valoarea Deltei, valoarea sa inițială, cea de atunci când a fost declarată Rezervație a Biosferei și site al Patrimoniului Universal Mondial cu 30 de ani în urmă. Asta presupune trei obiective principale. Primul este readucerea capitalului natural la valoarea inițială, asta în parteneriat cu toți factorii interesați şi în primul rând cu populația Deltei Dunării. Rezervația Biosferei înseamnă în primul rând un model de dezvoltare durabilă. Acesta este principalul scop pentru care se primește această desemnare şi asta înseamnă că tot ceea ce se întâmplă în deltă, toate acțiunile de conservare, trebuie făcute prin sprijinul și cu ajutorul populației locale. Inclusiv pentru asigurarea prosperității comunităților locale.

Al doilea obiectiv principal este de a stabili o comunicare foarte clară cu absolut toți factorii interesaţi şi anume din zona comunității locale, mediul de afaceri şi instituții. Delta nu poate fi manageriată doar pentru conservarea biodiversității și doar de către ARBDD. Dacă nu există conlucrare cu toate instituțiile și cu absolut toți factorii interesați lucrurile nu se pot schimba. Un alt obiectiv important, al treilea, este cel legat de cercetarea științifică pentru că și acesta este unul din rolurile importante ale UNESCO şi anume de a promova cercetarea științifică a zonei, deoarece zonele de acest gen, ariile protejate, în general, reprezintă etalon pentru ceea ce înseamnă biodiversitate.  Ele aşa funcționează şi cercetarea  poate sprijini inclusiv deciziile de management care sunt foarte importante.

Pentru a duce la îndeplinire aceste obiective principale primele lucruri cu care voi începe sunt reorganizarea structurii Administraţiei Rezervație pentru că trebuie să devină o instituție mai flexibilă, mai apropiată de oameni și mult mai eficientă. Al doilea aspect ține de modul de relaționare cu Consiliul științific și cu Consiliul consultativ. Ambele trebui să fie reformate iar restul aspectelor vor fi consecințe ceea ce înseamnă managementul  resursei piscicole, management turismului, pentru că Delta Dunării într-adevăr a căpătat o notorietate foarte mare din punct de vedere al dezvoltării turismului în ultimul timp. Şi acest lucru este unul bun, dar nu este un lucru bun modul în care se face turism. Delta Trebuie privită ca un sanctuar: Delta nu este un club de distracții. Cine vine să facă turismul în deltă la asta trebuie să se gândească! Pentru turism de distracții sunt cluburi, sunt alte stațiuni şi sunt alte locații. În Deltă, cumva, trebuie să se intre ca într-o biserică!„, a declarat Atena Adriana Groza, noul Guvernator al ARBDD.

Vom reveni şi cu alte declaraţii surprinzătoare de la conferinţa de presă ce a urmat prezentării oficiale.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE