fbpx

Nu e COVID-19: Pandemia agriculturii tulcene poartă un nume – seceta!

Azi, preţ de câteva ore, Nechita Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost oaspetele judeţului nostru într-o vizită de lucru ce a vizat o întâlnire cu reprezentanţii deconcentratelor din agricultură şi vizite pe teren la doi fermieri mari din partea de nord a Dobrogei.

Gazda întâlnirii cu reprezentanţii deconcentratelor a fost prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Cristian Iordan, iar la întâlnirea cu ministrul Nechita Adrian Oros, intermediată de Vasile Gudu, deputat, membru al Comisiei de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice, George Şiscu, deputat, membru al Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură şi Ştefan Ilie, primar, purtător de cuvânt al Asociaţiei Comunelor din România au dat curs Ion Munteanu, guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Maria Mahu, director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Tulcea, Mitică Tuchilă, director al Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Costel Bazbanela, director adjunct al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Tulcea, Marius Damian, director al Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Tulcea şi Liviu Precup, preşedinte al Asociaţia Fermierilor din Judeţul Tulcea.

Astăzi, domnul Nechita Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost oaspetele nostru pentru câteva ore, timp în care a ţinut să le vorbească reprezentanţilor instituţiilor cu competenţă în zona agriculturii şi de asemenea să transmită, prin intermediul acestora şi reprezentantului Asociaţiei Fermierilor din judeţul Tulcea, un mesaj fermierilor tulceni. În aceste zile principalele preocupări ale Guvernului sunt îndreptate către combaterea efectelor pandemiei COVID-19, însă în domeniul agriculturii o altă „pandemie” afectează culturile înfiinţate în toamna anului trecut sau pe cele ce ar trebui înfiinţate luna aceasta: seceta. Pentru zona Dobrogei, mai cu seamă pentru partea ei de nord, seceta înseamnă calamitarea tuturor culturilor înfiinţate în toamna anului trecut. Cu mici excepţii, acolo unde sunt posibilităţi de irigare, terenurile agricole au un deficit de apă în sol nemaiîntâlnit în ultimii 67 de ani, potrivit specialiştilor.Ministerul Agriculturii. Totuşi, aşa cum a anunţat azi domnul ministru Nechita Adrian Oros, la nivel de Guvern s-au identificat soluţii pentru un mecanism de despăgubire a fermierilor afectaţi de seceta pedologică. În acest mecanism şi reprezentanţii Instituţiei Prefectului vor avea un rol foarte important în evaluarea pagubelor, evident alături de specialişti din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală sau ai autorităţilor publice locale. Faptul că agricultura are un rol cheie în economia judeţului Tulcea ne-a determinat să lansăm această invitaţie domnului ministru Nechita Adrian Oros prin intermediul deputaţilor Vasile Gudu şi George Şişcu, iar problemele identificate în cadrul întâlnirii de azi am speranţa că îşi vor găsi rezolvare asftel încât pierderile fermierilor tulceni şi implicit ale judeţului să fie cât mai mici.„, a transmis prefectul judeţului Tulcea la finalul întâlnirii ce a avut loc la sala de videoconferinţe a Prefecturii Tulcea.

La rândul său, de pe scările instituţiei, la întâlnirea cu presa locală, ministrul Nechita Adrian Oros a declarat:

Peste această criză COVID-19 se suprapune, iată, şi această secetă nemaiîntâlnită. De aceea am venit la Tulcea ca să văd care este situaţia culturilor din judeţ şi cum stau cei de la ANIF cu suprafeţele irigabile, care este suprafaţa care va putea fi irigată anul acesta pentru că, din păcate, precipiitaţii nu au fost şi se pare că nici nu vor fi prea curând. I-am asigurat pe fermieri că toţi cei care vor suferi pagube din cauza secetei anul acesta o să primască despăgubiri pentru că aşa e normal. Comitetele pentru situaţii de urgenţă se vor întruni şi vor merge să constate şi să evalueze dimensiunea pagubelor, astfel încât să avem o imagine cât mai reală, mai obiectivă, să ştim exact câţi bani trebuie să alocăm, în aşa fel încât fermierii să fie despăgubiţi. Unii fermieri vor să întoarcă unele culturi, alţii nici să nu mai înfiinţeze alte culturi pentru că apă nu se  anunţă că va mai fi. De aceea noi ne preocupăm ca pe toate suprafeţele irigabile acum să fie apă suficientă. Am alocat bani atât pentru modernizarea infrastructurii principale cât şi pentru Măsura 4.3 pentru extinderea infrastructurii secundare, cât şi bani şi pentru plata apei şi a curentului până la pompele de punere sub presiune. Îi îndrumăm pe fermieri, care au posibilitatea să irige, să facă cereri şi contracte astfel încât apa să ajungă la culturi. Vom identifica surse şi pentru plata energiei electrice.”.

Vizita ministrului Nechita Adrian Oros a continuat, în a doua parte a zilei, la Mihail Kogălniceanu, la sediul societăţii Cereale Colect Distribution SRL Tulcea, unde gazde au fost fraţii Mergeani, Dina şi Tase, şi de asemenea la Baia, la sediul societăţii Tolil SRL, unde gazdă a fost Gigică Apostol. Problemele marilor fermieri tulceni au fost expuse ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe rând, de la criza exporturilor de cereale şi până la problemele privind colectarea cerealelor prin intermediul transportatorilor, care ar trebui ca şi în perioada recoltatului (nu doar pe perioada stării de urgenţă – n.n.) să nu se mai supună timpilor de odihnă obligatorii pe traseu. De asemenea s-a făcut apel şi la unele clauze din contractele cu finanţare europeană care prevedeau ca cea mai mare parte din producţia obţinută să fie livrată procesatorilor români.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button