Ştirea zilei

O ce veste minunată! „ELENA” ne poate reabilita termic toate blocurile din municipiu

Administrația tulceană are în vedere să realizeze o evaluare a tuturor blocurilor de locuinţe din municipiu în vederea accesării de fonduri europene pentru reabilitare termică a acestora prin finanţări acordate pentru creșterea eficienței energetice. Este vorba despre reabilitarea termică a blocurilor prin Programul ELENA (European Local ENergy Assistance). Acesta a fost un program-pilot lansat de Comisia Europeană pentru creșterea eficienței energetice în instituțiile publice (sedii ale administrațiilor locale și instituțiilor subordonate, unități de învățământ, spitale etc), dar care poate fi extins în noul context Horizon 2020 şi la alte tipuri de clădiri.

Programul ELENA este gestionat de Banca Europeană de Investiţii şi finanţat de Horizon 2020 (programul Comisiei Europene de finanţare a cercetării şi inovării), fiind conceput pentru a facilita demararea investiţiilor în domeniul eficienţei energetice, al energiilor din surse regenerabile.

Acest program de finanţare poate fi o oportunitate pentru reabilitarea tuturor blocurilor din municipiu care au nevoie de investiţii pentru creşterea eficienţei energetice. În următoarele zile ne-am propus să facem o evaluare a blocurilor care s-ar putea încadra pentru a programul acesta de reabilitare pentru că ştiţi că avem deja unele blocuri ce vor fi reabilitate termic prin alte programe de finanţare. „, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Prin proiectele de finanțare din cadrul acestui program se poate obține finanțare pentru schimbarea tâmplăriei tip termopan, schimbare anvelope clădire, ba chiar echipare cu sisteme fotovoltaice, precum și achiziția și montajul unor pompe de căldură, iar un lucru foarte bun este acela că Programul ELENA nu implică o birocrație excesivă cum se întâmplă în cazul altor tipuri de finanțări europene.

Totuşi, cea mai bună veste este că reabilitarea se poate face cu cofinaţare de la bugetul local.

Nu vă ascund faptul că, după ce vom face evaluarea acestor blocuri ce pot fi reabilitate termic prin Programul ELENA, ne gândim şi la o soluţie de cofinanţare directă de la bugetul local. S-ar simplifica procedura dacă nu am mai implica şi asociaţiile de proprietari care, au fost cazuri, s-au opus acestor proiecte de eficientizare energetică a blocurilor„, a mai declarat primarul Ştefan Ilie.

În 2002 în România a fost promulgată o lege care prevedea reabilitarea termică a blocurilor de locuit construite înainte de 1985. Dupa ani de ezitări, programul a fost re-lansat în 2007 ca parte a primului plan naţional de eficienţă energetică în cadrul Directivei 2006/32/EC. La nivel naţional numărul blocurilor reabilitate termic este în continuare şi acum unul infim.

Back to top button