fbpx
Economie

Peste 25.000 de salarii majorate de luna asta la Tulcea!

Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea reamintește angajatorilor și angajaților, că începând cu 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. 

Actul normativ stabilește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră. La nivelul judeţului Tulcea sunt active un număr de 49301 contracte de muncă dintre care, potrivit actelor de control ale ITM Tulcea, puţin peste jumătate dintre ele (în jur de 55%) sunt la nivelul salariului minim pe economie. Altfel spus, peste 25.000 de salarii vor fi majorate la Tulcea din această lună.

Tot cu acestă dată, sunt aplicabile și dispozițiile art. V din OUG nr. 142 / 2021 care modifică Legea nr. 53 / 2003 – Codul Muncii, în ceea ce privește perioada în care un salariat poate fi plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat in plata. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Noile prevederi se aplică şi pentru salariatii plătiti cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care au deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Reamintim angajatorilor, că au obligația de a transmite informațiile privind noile salarii în Registrul de Evidență al Salariaților – REVISAL, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării.

Fapta persoanei care, în mod repetat, stabileşte pentru salariaţii încadraţi în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală, potrivit art. 264 alin 1 din Legea nr. 53 / 2003 – Codul Muncii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button