Economie

E oficial: Alum oprește producția de la 1 august 2022 pentru 17 luni, cel puțin!

Potrivit unui Comunicat de presă ALRO SLATINA, oficial în data de 29 iulie 2022 se va decide soarta ALUM Tulcea, una deja pecetluită de ceva vreme: inchiderea uzinei. Primele semnale au fost clare încă din prima zi a lunii martie când la prefectură a fost anunțată prima disponibilizare colectivă. Luna trecută, senatorul Costel Vicol trăgea un semnal se alarmă și el de la tribuna Parlamentului, însă degeaba: o tăcere sinistră a sindicatului așa cum acuza fostul lider sindical Gheorghe Dragu a făcut să se ajungă aici.

Mai jos comunicatul oficial al ALRO SLATINA, companie în care este integrată operațional ALUM TULCEA.

Slatina, 21 iulie 2022– ALRO S.A. (BVB: ALR, „Compania” sau „ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, anunță că, din cauza costurilor ridicate și a disponibilității limitate a produselor energetice, trebuie să-și schimbe strategia de a fi integrat pe verticală și să se adapteze la contextul nou și dificil prin închiderea temporară a unității de producție de alumină din Tulcea.

Criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor la electricitate și la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumina calcinată și aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată și livrată către ALRO”, a declarat Gheorghe DOBRA, Director General ALRO și Președinte al Consiliului de Administrație al ALUM.„Concret, alumina produsă de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tonă, în timp ce prețul aluminei pe piețele internaționale este de aproximativ 500 USD/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungând la aproximativ 500 USD/tonă în 2022”, a adăugat Gheorghe DOBRA.

Prețul gazului a crescut de zece ori de la 18 EUR/MWh în T1 2021, la peste 180 EUR/MWh în T4 2022. Prețul energiei electrice a urmat aceeași tendință și de la 60 EUR/MWh în T1 2021, a ajuns și a depășit 500 EUR/MWh în T4 2022. În prezent, pe piață există un deficit de energie electrică și de gaze naturale pentru consumatori.

Prețul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 EUR/certificat la sfârșitul anului 2020, până la peste 90 EUR/certificat, în prezent.

ALRO și ALUM au dezvoltat scenarii de funcționare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere apierderilor financiare prin suspendarea anumitor activități de producție și trecerea unor echipamente de producție în stand-by. ALRO a redus producția de aluminiu primar cu 60% prin închiderea a trei hale de electroliză și ALUM și-a revizuit programul de producție în funcție de nivelul de alumină calcinată necesar pentru ALRO, dar odată cu creșterea continuă a prețurilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil.

În acest context, Conducerea companiei a propus pentru aprobarea Adunării Generale a Acționarilor, care va avea loc în data de 29 iulie 2022, suspendarea temporară a operațiunilor de producție de alumină ale ALUM, începând cu data de 1 august 2022 pentru o perioadă estimată de 17 luni, concomitent cu păstrarea specialiștilor cheie din toate departamentele fabricii pentru a fi pregătiți pentru reluarea producției atunci când evoluția preturilor produselor energetice o va permite. ALUM va continua să desfășoare activități de cercetare și dezvoltare și operațiuni de logistică a aluminei și, de asemenea, va demara acțiuni de reparații și mentenanță a echipamentelor sale, pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă a producției de alumină atunci când piața o va permite.

Scopul acestor măsuri decisive, care sunt pe deplin compatibile cu tehnologia utilizată în rafinăria de alumină a ALUM, este de a conserva activele Grupului și de a menține stabilitatea financiară a Grupului la un nivel solid, pentru a fi pregătit să facă față provocărilor, în actualul mediu economic deosebit de dificil.

Grupul va ține la curent investitorii și publicul interesat despre cele mai recente evoluții în domeniu.

Back to top button