fbpx
Ştirea zilei

Plasele ilegale confiscate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu, în Delta Dunării, pot înconjura 37 de terenuri de fotbal

Plasele ilegale confiscate braconierilor de comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM), din cadrul Comisariatului Rezervației Biosferei Delta Dunării (CRBDD), pe parcursul anului 2021, pot înconjura 37 de terenuri de fotbal, având o lungime totală de aproximativ 11.200 de metri. Potrivit bilanțului CRBDD, au fost confiscate și aproape 500 de kilograme de pește din diferite specii și au fost date amenzi de 100.000 de lei.

Pe parcursul anului 2021, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, din cadrul Comisariatului RBDD au desfăşurat 79 de acțiuni extinse de control, pentru combaterea braconajului piscicol și verificarea respectării legislației din domeniul pescuitului comercial. De asemenea, au avut loc permanent controale neplanificate, la unitățile de acvacultură și la punctele de colectare a peștelui – puncte de debarcare/centre de primă vânzare – unde au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 100.000 de lei și toate uneltele de pescuit folosite pentru capturarea ilegală a peștelui au fost confiscate. Au existat și 3 cazuri în care au fost sesizate organele de cercetare penală, dar și câteva avertismente”, a declarat Marioara Gătej, comisar general al GNM.
În cazurile mai dificile, acțiunile de combatere a braconajului piscicol s-au desfășurat în colaborare cu Poliția Delta Dunării și Jandarmeria, în baza protocoalelor de colaborare comune.
În cursul acestor acțiuni antibraconaj, au fost confiscate 200 de setci tip monofilament și 24 de setci din fir textil, având o lungime totală de 11.200 metri, suficientă pentru a înconjura 37 de terenuri de fotbal, precum și 23 unelte de pescuit tip vintir. A fost confiscată o cantitate de 495 de kilograme de pește din diferite specii, care a fost predată conform legislației către agenți economici specializați și autorizați pentru achiziție și comercializare. Mai mult, în cursul acestor acțiuni, a fost eliberat în mediul natural un număr semnificativ de puieți. Uneltele de pescuit confiscate au fost preluate de instituțiile participante, în special de Serviciul de Poliție Delta Dunării”, a spus Cornel Vasiliev, comisar șef CRBDD.
Potrivit oficialilor GNM, a mai avut loc o acțiune comună de combatere a braconajului piscicol pe Dunăre în zona Călărași – brațul Borcea – brațul Bala, în colaborare cu personalul din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași, în cadrul căreia, pe lângă confiscările de unelte de pescuit, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la activitatea de pescuit comercial și totodată au fost sesizate organele de cercetare penală pentru încălcarea prevederilor OUG nr. 23/2008.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE