În fiecare an, începând cu anul 2000, Agenția Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă organizează în luna octombrie Săptămâna europeană, care are în centru tema campaniei prin care își propune creșterea gradului de sensibilizare privind importanța managementului activ și participativ al sănătății și securității la locul de muncă . Campania 2020-2022, intitulată „Locurile de muncă sănătoase îți fac sarcina mai ușoară!”, are ca scop sensibilizarea tuturor factorilor, angajatori şi angajaţi, deopotrivă, cu privire la faptul că afecţiunile musculo-scheletice de origine profesională afectează toate sectoarele de activitate și locurile de muncă și de a arăta că acestea pot fi prevenite și gestionate.
Afecțiunile musculo-scheletice (AMS), afectează milioane de lucrători din Europa și întreprinderile în care lucrează şi continuă să fie una din cele mai frecvente probleme de sănătate asociate locului de muncă din Europa. Conform sondajului european privind condițiile de muncă din anul 2015, aproximativ trei din cinci lucrători declară că suferă de AMS, cele mai frecvente fiind durerile de spate și durerile de la nivelul membrelor superioare. Dintre principalii patru factori de risc identificați în studiul ESENER 2019 al EU-OSHA, trei sunt riscuri legate de AMS: „mișcări repetitive ale mâinii sau brațului”, „șederea prelungită pe scaun” și „ ridicarea sau manipularea persoanelor sau a unor încărcături grele”.
AMS reprezintă o problemă nu numai pentru lucrătorii individuali, ci și pentru întreprinderi, economii și societate, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale incapacității de muncă, ale concediilor medicale și ale pensionării anticipate.
Prevenirea afecţiunilor musculo-scheletice de origine profesională este o prioritate nu numai în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ci și în multe alte domenii. Pe măsură ce populația Europei îmbătrânește, din ce în ce mai mulți oameni trăiesc cu afecţiuni mosculo-scheletice cronice.
De asemenea, cercetările efectuate scot în evidenţă că inclusiv elevii raportează dureri musculo-scheletice. Pentru a evita ca lucrătorii tineri să se angajeze cu afecţiuni mosculo-scheletice preexistente, care pot fi agravate de muncă, este în interesul tuturor să se atragă atenția asupra acestei probleme.
Campania „Locuri de muncă sigure și sănătoase” 2020-2022 îşi propune să crească gradul de sensibilizare cu privire la afecţiunile musculo-scheletice de origine profesională și la impactul lor negativ asupra oamenilor, întreprinderilor și societății, şi să încurajajeze de asemenea, angajatorii și angajații să colaboreze în vederea luării unor măsuri preventive eficace pentru combaterea afecțiunilor musculo-scheletice .