Ştirea zilei

Seminar la Gura Portiței: ,,Turismul Deltaic – liantul între valorile de patrimoniu ale Deltei Dunării”

Satul de Vacanță Gura Portiței de la Jurilovca este în aceste zile gazda seminarului pe teme de turism și nu numai ,,Turismul Deltaic – liantul între valorile de patrimoniu ale Deltei Dunării” organizat de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării și Consiliul Județean Tulcea, alături, desigur, de gazda evenimentului.

Tema seminarului de azi nu a fost întâmplătoare și vine la finalul unui sezon turistic bun, nu la fel de bun ca cel de anul trecut când, datorită pandemiei, românii și-au redescoperit țara. Cel puțin asta a susținut azi la acest seminar Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării care a apreciat că acest sezon turistic s-a încheiat mai bine ca cel din 2019, dar nu la fel de bine ca cel de anul trecut.

,, Datorită pandemiei Covid și a faptului că nu s-a prea putut ieși în străinătate, românii și-au redescoperit anul trecut țara. A ajutat mult și faptul că au fost voucherele de vacanță, dar cred că cel mai mult a câștigat Delta Dunării prin faptul că a fost și rămâne o destinație unică și că unii turiști au fost fidelizați cumva” a declarat Cătălin Țibuleac.

Ideea de destinație unică a fost susținută și de către Adrian Voican, un specialist în turism invitat online la acest seminar, care a afirmat că în turism, pentru a rezista, trebuie să fii ,,cel mai”. Nu contează dacă cel mai bun, cel mai ieftin, cel mai scump sau cel mai frumos, însă dacă ești unic succesul ar trebui să fie garantat. Iar Delta Dunării este ceva unic. Totuși, realitatea arată că nu întotdeauna succesul e garantat.

O dovedește și declarația făcută, tot online, de primarul din Crișan, care în ciuda eforturilor făcute pe plan local și al sprijinului dat acestui sector de turism, bilanțul acestui an e doar la 65% comparativ cu anul de grație 2019 ca și grad de ocupare. O dovadă că pandemia îți dă, dar nu îți bagă și în traistă…

Jurilovca, locul de desfășurare al acestui seminar, a fost reprezentată și de primarul Eugen Ion cel care a vorbit mai mult despre importanța promovării destinației turistice.

O promovare făcută, evident, de profesioniști care au făcut din Jurilovca de-a lungul anilor nu doar ,,Destinație Europeană de Excelență” sau câștigătoarea concursului național ,,Cele mai frumoase sate” ci și o destinație cu un turism sustenabil care și-a mărit sănătos sezonul turistic de la trei luni la aproape șase luni pe an.

,,Țin să felicit activitatea Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării și să dau credit acesteia în continuare pentru că a fost și este un liant al investitorilor din turism din Delta Dunării. Trebuie să înțelegem cu toții că doar împreună suntem o forță și că dacă suntem o forță vom reuși să avem și legislație mai bună de la cei cărora le place Delta Dunării, însă numai în lumile de vară” a declarat Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca.

Și pentru că în turism USL trăiește pentru binele celor două comunități, Sarichioi face un tandem excepțional cu Jurilovca, cele două sate de ruși lipoveni fiind, fără doar și poate, revelația turismului deltaic de ani buni prin evenimentele Smart organizate aici, ultimul dintre ele chiar recent prin care s-au dat culoare, albastră, celor două sate (un proiect marca Oskar).

Și uite că la Sarichioi, cele doar 120 și ceva de locuri de cazare au fost la mare căutare în acest sezon turistic de vară. Iar unele încă mai sunt ocupate și acum, dovadă că sezonul turistic nici la Sarichioi nu se încheie în luna septembrie.

Vitali Finoghen are însă și unele bile negre de arătat celor au făcut Regulamentul privind regimul construcțiilor din Delta Dunării.

,,Acest regulament are unele prevederi aberante. Cea mai mare dintre ele se referă la satul Visterna, care se află la poalele pădurii Babadag și care trebuie să respecte prevederile acestui regulament pentru Delta Dunării. Noi trebuie să construim pe un regim strict suprafață de teren, cu anumite materiale de construcții folosite de strămoșii noștri și cu garduri transparente. Din acest motiv noi la Sarichioi am pierdut cel puțin zece investitori care au dorit să construiască pensiuni și care au renunțat când au văzut aberațiile acestea. Și uite așa noi la Sarichioi în loc de hoteluri și pensiuni avem case de vacanță intrate cumva în circuitul turistic și case bătrânești modernizate în care se mai cazează turiștii” a declarat primarul din Sarichioi.

În finalul seminarului, Cătălin Țibuleac a făcut o ,,radiografie” a situației din Delta Dunării, prezentată în formatul PowerPoint, după care invitații au răspuns reprezentanților mass-media în cadrul unei conferințe de presă, subiect asupra căruia vom reveni.

 

 

Back to top button