Ştirea zilei

Subvenție de la Ministerul Dezvoltării pentru Energoterm Tulcea!

Aproape 42 milioane de lei este valoarea primei tranșe prin care MDLPA sprijină autoritățile locale pentru încălzirea pe bază de gaze natural, a anunțat ieri, printr-un comunicat, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale a primei tranșe, în valoare de 41.997.515,16 lei, din subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022.

,,Noi cumpărăm, conform contractului, Mw de gaz cu 298 lei, iar după cum știți, în baza unei Ordonanțe a Guvernului de anul trecut se acordă o subvenție de 50% pentru ceea ce depășește 250 lei pe Mw. Practic este vorba despre o subvenție de 50% pe această diferență de circa 48 de lei.” ne-a precizat Răzvan Teodoru, directorul Energoterm Tulcea.

Conform MDLPA, suma repartizată este aferentă consumului de gaze naturale din lunile noiembrie și decembrie 2021, potrivit cererilor depuse de unitățile administrativ-teritoriale până la această dată, urmând ca, la cererea administrațiilor locale, să fie alocate alte fonduri în următoarele tranșe – a precizat ministrul.

”Sprijinim, prin această măsură, cetățenii și autoritățile locale în plata facturilor pentru încălzire. Încurajez autoritățile locale eligibile, care au sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, produsă pe bază de gaze naturale, să depună cerere”, a precizat ministrul Cseke Attila, care a subliniat că, la nivel național, 31 de localități sunt eligibile pentru subvenție.

Astfel, pentru luna noiembrie, Arad, Bacău, Oradea, Brașov, Constanța, Giurgiu, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Tulcea, Bârlad și Focșani vor primi suma totală de 26.434.682,70 lei, iar pentru luna decembrie, va fi alocată suma totală de 15.562.832,46 lei pentru municipiile Oradea, Giurgiu, Timișoara și Focșani.

Municipiul Tulcea primește suma de 370.505,88 de lei, sumă aferentă doar consumului din luna noiembrie 2021. ,, Pentru luna decembrie factura de gaz am primit-o abia ieri, 17 ianuarie 2022. Vom face o fundamentare pentru subvenție azi și o vom transmite primăriei probabil mâine” a mai declarat Răzvan Teodoru.

Legea bugetului de stat pe 2022 prevede 400 milioane de lei pentru această linie de finanțare, a amintit ministrul dezvoltării

Back to top button