fbpx
Ştirea zilei

Tulcea mai are 18 de revoluționari în viață! Au ajuns să regrete că n-au murit la Revoluție…

22 decembrie este Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății și este stabilită printr-o lege, apărută prima dată în 2002 și modificată în 2011, care stabilește faptul că Guvernul României, autoritățile publice centrale și locale vor organiza activități festive pentru marcarea acestui eveniment.

De ani buni, lângă Catedrala Sf. Nicolae are loc o mascaradă de ceremonial militar-religios, cu discursuri sforăitoare ale celor care conduc vremelnic destinele comunității din care fac și ei parte: eroii revoluției de la Tulcea. Deși azi, 22 decembrie 2023 mai sunt doar 18 în viață, după evidența Asociației Revoluționarilor din Tulcea, (ATENȚIE! 29 în plată după evidența Casei Județene de Pensii Tulcea – poate se sesizează cineva!), doar 4 dintre ei au fost prezenți pentru a depune o coroană de flori la monumentul închinat acestora, lângă Catedrala Sf. Nicolae. POPOVICI Milton, TULEA Nicolae, GHEORGHE Mioara și NĂSTASE Ticu este numele lor, sunt în viață, trăiesc printre noi, chit că au ajuns să spună ”păcat că n-am murit la Revoluție!”. Poate așa ar fi avut dreptul la memorie! Poate așa li s-ar fi rostit și lor numele… Sau poate, cu generozitate, organizatorii le-ar fi dat  dreptul să spună ceva la un eveniment …  despre ei!

Nici de această dată nu li s-a dat cuvântul, de parcă nu ar exista!  Așa cum, ani la rândul, nu li s-a dat cuvântul vreodată cu excepția anului  2019, la marcarea a 30 de ani de la Revoluție atunci când avocatul Constantin Ciubotariu a sintetizat în cele 17 minute cât a avut acces la microfon ce au fost, ce sunt și ce vor acești revoluționari. (ascultați doar primele 2-3 minute și veți înțelege infinit mai mult decât din orice alt discurs de vremelnic prefect sau primar).  Poate anul viitor, la 35 de ani vom avea autorități locale care să înțeleagă rostul acestor vorbe și, mai ales, rostul acestei zile…

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE