Ştirea zilei

Veste bună pentru fermierii afectaţi de secetă: din 10 septembrie vin banii!

Astăzi, sala de videoconferinţe a Prefecturii Tulcea a găzduit o întâlnire a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, domnul Nechita Adrian Oros, cu șefii serviciilor deconcentrate, acesta fiind primul punct din cadrul agendei vizitei de lucru pe care domnia sa o întreprinde în județul Tulcea.

În cadrul întâlnirii au fost atinse mai multe teme importante legate de politica agricolă a Guvernului pentru acest an dar și pentru anii următori.

Potrivit unui comunicat oficial al Prefecturii Tulcea, temele abordate au fost următoarele:

„La recenta rectificare bugetară, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale i-a fost alocată suma de 3,445 miliarde lei, din care 850 de milioane lei vor fi alocate pentru despăgubirea suprafețelor de teren calamitate de secetă istorică din acest an. Cu prioritate vor fi făcute  plăţile în avans pentru campania agricolă 2020-2021.

-Seceta a influențat negativ și activitatea crescătorilor de animale prin creșterea prețului la furaje și scăderea drastică a consumului  de produse din lapte și carne. Drept urmare vor fi finanțate scheme de sprijin pentru aceștia în sumă totală de circa 750 milioane lei.

-Domnul ministru a detaliat cele două mari proiecte pe care Ministerul  Agriculturii şi Dezvoltării Rurale dorește să le inițieze și să le susțină în cadrul Programului Național de Reziliență și Relansare Economică, în valoare de 33 miliarde euro.

Astfel, primul proiect va urma o strategie de gestionare a apei, însemnând refacerea infrastructurii de irigații, refacerea infrastructurii de drenaj și desecare, combaterea eroziunii solului și dezvoltarea unui sistem antigrindină și de creștere a precipitațiilor.

Al doilea mare proiect vizează un program național de colectare, depozitare și distribuție a produselor autohtone.

Ambelor proiecte le vor fi alocate o sumă de circa 6.5 miliarde euro.

– La finalul întâlnirii, domnul ministru a oferit câteva informații legate de Programul Național Strategic 2021-2027 pentru agricultură. Vor fi alocate finanțări importante pentru zonele cu constrângeri naturale, nominalizând zona Deltei Dunării și zonele montane. De asemenea, se dorește prin acest program: consolidarea fermelor de familie, creșterea și întinerirea forței de muncă din agricultură, dezvoltarea piețelor locale și sprijinirea formelor asociative.

După această întâlnire, potrivit agendei vizitei de la Tulcea, domnul ministru a susținut o conferință de presă, după care, alături de prefectul judeţului Tulcea, domnul Alexandru Cristian Iordan, s-a deplasat în judeţ pentru a verifica pe teren situaţii agriculturii tulcene, grav afectată de secetă.”

Banii pentru fermierii afectaţi de secetă vin din 10 septembrie 2020

Ministrul Nechita Adrian Oros se află pentru a doua oară în jueţul Tulcea în mai puţin de şase luni. Pe 11 aprilie 2020, în prima sa vizită în judeţul Tulcea în calitate de ministru, Nechita Adrian Oros anunţa: „(…) am venit la Tulcea ca să văd care este situaţia culturilor din judeţ şi cum stau cei de la ANIF cu suprafeţele irigabile, care este suprafaţa care va putea fi irigată anul acesta pentru că, din păcate, precipiitaţii nu au fost şi se pare că nici nu vor fi prea curând. I-am asigurat pe fermieri că toţi cei care vor suferi pagube din cauza secetei anul acesta o să primască despăgubiri pentru că aşa e normal”. Azi, anunţul din aprilie a prins contur: „S-au făcut evaluări în teren în lunile mai şi iunie, acestea au fost centralizate, verificate şi prin rectificarea cerută de ministerul nostru s-au primit sumele necesare pentru plata acestor despăgubiri. Vă anunţ aici la Tulcea că acestea, plăţile, vor fi făcute începând cu data de 10 septembrie 2020”, a dat vestea cea mare fermierilor tulceni, Nechita Adrian Oros.

Asupra altor teme abordate la Tulcea de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vom reveni în următoarele zile.

Back to top button