Tulcea

#VINEREAVERDE #Stop! #Azimașinastăpeloc!

-apel al senatorului Costel Vicol pentru ziua de vineri, 12 martie 2021

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor doreşte să instaureze în România „Vinerea Verde”! Ministrul Tánczos Barna a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, lansarea în data de 12 martie 2021 (vineri) a campaniei ’’Vinerea Verde’’.
Sub sloganul, ’’STOP! Azi mașina stă pe loc!’’, campania încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice și nu numai, cu scopul de a reduce poluarea și implicit, emisiile de carbon.
Prin această inițiativă practic, toți cetățenii sunt invitați să renunțe în zilele de Vineri la deplasarea obișnuită cu mașina personală și să opteze pentru bicicletă, trotinetă, mersul pe jos sau mijloacele de transport în comun, acestea reprezentând mijloace de deplasare mai puțin poluante/nepoluante (cu amprentă de CO2 zero).
Nu pot spune decât că este o inițiativă lăudabilă!
‘’Vinerea Verde‘’ își propune ca cel puțin 1 din 4 angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu cu un mijloc alternativ de transport, mai puțin poluant și mai prietenos cu mediul înconjurător.
Îmi doresc ca și pentru cetățenii din Tulcea să instaurăm o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate cu zero emisii. Deplasarea la locul de muncă, acasă sau în vacanță face parte din viața fiecăruia dintre noi.
Toată lumea se gândește la o mobilizare „în viteză” și „cu confort”, fără să ia în calcul amprenta de carbon pe care o lasă Planetei: peste 70% din emisiile de CO2 din transporturi provin doar din traficul rutier. Anual, fiecare dintre noi amprentează Planeta cu peste 7000 de kg de CO2: pe cele mai multe dintre acestea le producem doar apăsând accelerația mașinii personale.
Scopul campaniei este de a mediatiza problemele legate de consecinţele actuale ale creşterii traficului rutier, în special în mediul urban precum: poluarea aerului, poluarea fonică, creşterea riscului de accidente rutiere, creșterea cantității de deșeuri (anvelope și uleiuri uzate) oferind totodată alternative durabile privind transportul ecologic.
Campania “VINEREA VERDE” poate avea multiple beneficii: atât în privința prevenirii poluării mediului, cât şi în prevenirea sedentarismului și a efectelor sale negative asupra sănătăţii (boli cardio-vasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet zaharat tip 2, obezitate).
Deci, renunţând pentru o zi în fiecare săptămână, la maşina personală, vom putea aduce beneficii imense atât mediului cât şi sănătăţii personale.
Pe această cale lansez și pentru Tulcea această invitație la mișcare, atât pentru angajații instituțiilor publice, cât și pentru cei din mediul privat! Și la Tulcea, Vinerea va fi ziua în care, în fiecare săptămână de acum înainte, vom impulsiona mobilitatea verde.
În speranța că sunteți în asentimentul meu, adresez pe această cale, tuturor tulcenilor invitația de a ni se alătura.
Contez totodată pe sprijinul mass mediei, al conducătorilor instituțiilor publice și bineînțeles, pe toți cetățenii Tulcei. Aștept ca și angajații din mediul privat să ni se alăture în această campanie – de ce nu?
Lansarea va fi una simbolică. Mâine 12.03.2021, campania ”Vinerea Verde” va fi lansată în toată România și va continua în fiecare zi de vineri, până când populația se va familiariza cu acest concept.
Senator
Costel VICOL
Back to top button