Ştirea zilei

Vizitatori înaripați exotici pe meleagurile deltaice – păsări flamingo!

La sfârşitul săptămânii trecute a fost observată prezența unui număr de zece păsări flamingo – Phoenicopterus roseus în zona Melea Sacalin.
Prezenta acestora a fost de scurta durata si nu au putut fi monitorizati.
Astfel de observatii au mai foat facute sporadic si in anii anteriori, in zona de coasta a Marii Negre din RBDD ,dar nu in numar asa de mare(doar 3-4 exemplare).
Specia este cuibăritoare în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij).
În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul țării, în numere mici (*, Kiss & Szabo 2002), prima semnalare aici fiind în anul 1900 (Dombrowsky).
Se remarcă faptul că flamingii prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere. Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturați în zona Camargue (Franța) aparțineau populațiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia (Kiss & Szabo 2002). Totodată, accidental specia poate fi observată chiar și în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă (**).
Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol.
In anul 2020 au mai fost facute semnalari ale unor specii rare de pasari pentru RBDD. Astfel in luna martie au fost semnalate exemplare de Cocor pitic(Grus virgo) in zona de nord a rezervatiei si in zona ucraineana a Deltei Dunarii.
Referințe:
https://rombird.ro/,
** http://www.tarsiger.com/,
Kiss, J.B., Szabó L., 2002. THE GREATER FLAMINGOS (PHOENICOPTERUS RUBER ROSEUS PALLAS 1911) IN ROMANIA, Scientific Annals of the Danube Delta Institute for Research and Development, Tulcea-Romania, 112 – 114.

Back to top button