fbpx
Ştirea zilei

,,Vorbeşte-mi despre tăcerea ta!” de Ziua Mondială a Poeziei

Dramaturgul Ștefan Caraman, acum consilier al viceprimarului Dragoș Simion a avut o nouă inițiativă culturală după cea prin care a marcat Ziua Internațională a Limbii Materne, luna trecută.

De această dată, în parteneriat cu Teatrul Jean Bart, Biblioteca județeană, liceele de Artă și Spiru Haret dar și cu sprijinul Asociației Scriitorilor Aegyssus Tulcea a organizat, în mai multe locuri tranzitate din municipiul Tulcea o serie de event-uri pentru a marca Ziua Internațională a Poeziei.

,,Primul event” s-a întâmplat în Piaţa Nouă, când una din tarabe a fost acoperită cu cărţi, iar o elevă a Liceului de Artă a recitat poezii şi a împărțit gratuit cărţi. În câteva minute ,,trufandalele” literare s-au evaporat pur și simplu.

,,Am dorit să marcăm Ziua internațională a poeziei printr-o succesiune de întâmplări, în anumite locuri din municipiu și am ales Piața Nouă și Piața Civică. În Piața Civică am avut o căsuță a poeziei în care trecătorii au putut scrie versuri și au primit în dar câte o carte de poezie. Au fost două momente care m-au impresionat. Dimineață, muncitorii de la DIAP după ce au terminat treaba, au deschis câte o carte de poezie și unul a întrebat dacă o poate împrumuta. I-am spus că poate să o ia pentru că azi toate cărțile sunt donate celor care vor să citească poezie. Și al doilea moment a fost cel când două femei de etnie romă au luat câte o carte și au început să își recite una alteia poezii” a declarat inițiatorul acestui eveniment, dramaturgul Ştefan Caraman.

 

Se cuvine să precizăm că cele 500 de cărți au fost donate de Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România Primăriei municipiului pentru această acţiune.

Un alt event fost cel în care statuia lui Mircea cel Bătrân a primit o prelată albastră pe care s-a scris moto-ul acţiunilor din Tulcea: ,,Vorbeşte-mi despre tăcerea ta!’, un vers din poezia unui scriitor cipriot, foarte nimerit contextului actual când toți suntem obligați să purtăm măștile de protecție.

 

Alte event-uri s-au produs la statuile din Rotonda Personalităților Minorităților, acolo unde Comunitatea Rușilor Lipoveni Tulcea și filiala Uniunii Ucrainenilor au organizat recitaluri de poezie din Esenin și respectiv Sevcenco.

https://www.facebook.com/100007917195401/posts/2888492021424676/

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE