fbpx
Ştirea zilei

Conferinţă de finalizare proiect Ro-Net la Tulcea!

Azi, la Sala Toma Caragiu a Hotelului Delta, în organizarea echipei de proiect de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a avut loc conferinţa pentru prezentarea şi finalizarea proiectului Ro-Net „Construirea unei infrastructuri naţionale de broadband din zonele defavorizate prin utilizarea fondurilor structurale” – Lot 3.

Prenotificat la Comisia Europeană încă din vara anului 2011, finanţarea proiectului Ro-Net a fost aprobată în octombrie 2014 iar perioada de implementare a demarat în ianuarie 2015, după ridicarea tuturor clauzelor suspensive. Aşa se face că la 31 decembrie 2015 a fost finalizată în totalitate faza I a proiectului, finanțată din exercițiului financiar 2007 2013, României fiindu-i rambursată suma de aproximativ 12 milioane de euro.

Din 2016 a început faza a II-a a proiectului care se va finaliza anul acesta şi va cuprinde, în cele șapte loturi, nu mai puţin de 695 de locații dintr-un total de 2287 „zone albe”, beneficiarii potențiali ai proiectului fiind peste 200.000 de gospodării cu peste 400.000 de locuitori și respectiv câte 8000 de instituții publice și IMM-uri.

Ca și realizare tehnică, proiectul în ansamblu cuprinde 4034 km rețea fibră optică 64.883 stâlpi de reţea noi instalați, 6 turnuri radio, 695 cabineţi PABL şi 7 sisteme de monitorizare.

Tulcea, judeţul cu cele mai multe puncte galbene acoperite prin acest proiect

La nivelul lotului 3 sunt, în total, prinse 72 de localităţi izolate pentru care se aduce acest internet de mare viteză prin tehnologie de ultima generaţie şi desigur prin fibră optică. Cele mai multe dintre ele sunt în judeţul Tulcea şi anume nu mai puţin de 32, prin comparaţie Constanţa şi Călăraşi având fiecare câte 15 localităţi, în timp ce Giurgiu doar 7 localităţi iar judeţul Ialomiţa cu cele mai puţine, respectiv doar 3.

Lista localităţilor din judeţul Tulcea care la începutul proiectului erau „puncte albe” pe harta internetului iar acum, prin acest lot 3 al Proiectului Ro-Net au devenit puncte galbene (au infrastructura necesară pentru a fi operaţionalizată până la finalul anului de către un operator de internet):

SĂLCIOARA -JURILOVCA
VALEA TEILOR -VALEA TEILOR
SMÂRDAN -SMÂRDAN
TRAIAN -CERNA
NICOLAE BĂLCESCU -NALBANT
ENISALA -SARICHIOI
NIFON -HAMCEARCA
CARAORMAN -CRIŞAN
RĂZBOIENI -CASIMCEA
VASILE ALECSANDRI -STEJARU
SARIGHIOL DE DEAL -BEIDAUD
SABANGIA -SARICHIOI
MIRCEA VODA -CERNA
TELITA -FRECATEI
SATU NOU -MIHAI BRAVU
RÂNDUNICA -MIHAIL KOGĂLNICEANU
MIHAI BRAVU -MIHAI BRAVU
PARTIZANI -MALIUC
CAMENA -BAIA
FÂNTÂNA MARE -CIUCUROVA
CARJELARI -DOROBANŢU
BALABANCEA -HAMCEARCA
NEATÂRNAREA -BEIDAUD
MALIUC -MALIUC
VISTERNA -SARICHIOI
VICTORIA -NUFĂRU
TRESTENIC -NALBANT
HAMCEARCA -HAMCEARCA
PANDURU -BAIA
IULIA -IZVOARELE
GORGOVA – MALIUC
PATLAGEANCA -CEATALCHIOI
FLOREŞTI -HORIA

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE