fbpx
Ştirea zilei

Contract pentru lucrări de întreţinere a Drumului Judeţean 222N Tulcea – Chilia Veche!

- reabilitarea şi modernizarea acestui drum a fost blocată în instanţă de o firmă privată

Cu o reţea de peste 600 de kilometri de drumuri judeţene, Consiliul Judeţean Tulcea se poate mândri cu probabil cele mai moderne drumuri din sud estul ţării, în mare parte a acestei reţele. Din păcate, unul din aceste drumuri judeţene şi anume DJ 222N ce ar trebui să lege municipiul Tulcea de comuna Chilia Veche ar fi trebuit să fie azi reabilitat şi modernizat cu peste 200 de milioane de lei, în mare parte bani europeni, numai că în cele mai multe luni din an acesta arată precum imaginea de mai jos sau chiar mai rău.

(…) în ceea ce privește proiectul de reabilitare și modernizare a acestui drum județean, Judeţul Tulcea se confruntă de ani de zile, dar cu precădere în ultima perioadă, cu acţiunile în justiție exercitate de societatea comercială Agrodelta Sireasa S.A.. În particular, în ceea ce priveşte bunul public de interes judeţean DJ 222N, S.C. Agrodelta Sireasa S.A., deşi cunoaşte foarte bine amplasamentul şi regimul juridic de drept public al acestuia, a susţinut că acesta ar fi situat pe digurile de apărare ale Amenajării Agricole Sireasa şi că ar fi proprietatea sa privată, deşi în realitate acest drum nu se află pe digurile de apărare sau contur, ci pe o construcţie asimilată digului.” se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Tulcea.

Litigiile dintre UAT Judeţul Tulcea şi SC Agrodelta Sireasa SA sunt pe rolurile instanţelor de judecată pe mai multe speţe, nu are rost să le amintim acum, însă unul dintre aceste litigii, din punctul de vedere al conducerii Consiliului Judeţean Tulcea, a provocat pierderea unei finanţări europene de peste 200 de milioane de lei. Așa a ajuns să arate drumul de la Tulcea la Chilia Veche la mijlocul acestui an.

https://www.facebook.com/100001406274877/posts/4195875427135958/

Pentru a-şi atinge scopul, S.C. Agrodelta Sireasa S.A. nu ezită să folosească orice mijloace pentru a induce în eroare autorităţile centrale şi a le determina să suspende procedura de finanţare din fonduri europene a drumului județean DJ 222N, care leagă Chilia Veche de Tulcea (68 km), sumele fiind alocate prin instrumentul ITI Delta Dunării. Astfel, în urma unei sesizări adresate Ministerului Dezvoltării Regionale, S.C. Agrodelta Sireasa S.A. a reuşit să convingă factorii de decizie şi să determine luarea măsurii suspendării procedurii de finanţare din fonduri europene a reabilitării drumului județean DJ 222N, în sumă de 203.496.456 lei (cu TVA inclus). Motivația este legată de faptul că pe rolul instanțelor de judecată se află numeroase litigii, având ca obiect rectificări de carte funciară și plângeri împotriva încheierilor de carte funciară, de a căror soluționare depinde materializarea procedurii de finanțare.” se mai arată în precizarea făcută de Consiliul Judeţean Tulcea pe site-ul oficial www.cjtulcea.ro.

Contract doar pentru efectuarea lucrărilor de întreținere a drumului

În condiţiile în care finanţarea europeană a fost pierdută, Consiliului Judeţean Tulcea nu i-a rămas decât posibilitatea de a efectua lucrări de întreţinere pe acest DJ 222N.

„(…) după evaluarea în teren a punctelor critice ale acestui drum, Consiliul Județean Tulcea a încheiat în luna iulie contractul nr.5/ zona Est/ 21.07.2021 pentru efectuarea lucrărilor de întreținere a drumului județean DJ 222N, pe tronsonul Pod Canal 36 – Chilia Veche, constructorul urmând a realiza aceste lucrări într-o perioadă de 30 de zile. Executivul județean a alocat sumele necesare pentru această investiție, respectiv pentru lucrările de întreținere care vor permite desfășurarea în condiții optime a traficului auto pe tronsonul mai sus amintit. Lucrările vor urmări asigurarea condițiilor de trafic auto, inclusiv în punctele critice respectiv Pod Canal 36, Pod Canal Pardina și Pod Batag, unde sunt necesare și se execută și intervenții privind repararea acestor obiective. Având în vedere perioada de o lună de zile stabilită pentru desfășurarea acestor lucrări, Consiliul Județean Tulcea solicită înțelegere din partea participanților la trafic pentru dificultățile inerente apărute în desfășurarea circulației în zonă.”, se mai arată în informarea Consiliului Judeţean Tulcea.

Din păcate, în momentul de față, din toate programele de finanțare externă nu există o sursă dedicată reabilitării și modernizării acestui obiectiv, (…) iar Consiliul Județean Tulcea își exprimă speranța că informațile furnizate vor spori gradul de încredere al cetățenilor în eforturile făcute de administrația județeană pentru rezolvarea acestei probleme de infrastructură.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE