Ştirea zilei

Federația „Solidaritatea Sanitară” protest în Piaţa civică de la ora 14!

Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Tulcea, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică şi protecţie a participanţilor, astăzi, 14 ianuarie, vom fi prezenţi în Piaţa Mircea cel Bătrân din municipiul Tulcea, unde va avea loc o adunare publică de protest, declarată conform legii.

În baza prevederilor legale, Jandarmeria are obligaţia de a asigura măsurile de ordine publică cu ocazia manifestaţiilor la care participă public  numeros, indiferent de natura acestora, pentru a asigura protecţia participanţilor şi a celorlalţi cetăţeni şi pentru a preveni şi combate fapte antisociale de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii sau orice alte întruniri sunt permise, cu participarea a maxim 100 de persoane.

Pentru sănătatea participanţilor, cât şi pentru prevenirea unor incidente, Jandarmeria Tulcea recomandă:

-respectarea indicaţiilor forţelor de ordine

-evitarea conflictelor şi a incidentelor de orice fel

-purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura

-dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul în care se desfăşoară demonstraţia

-menţinerea distanţei fizice de minimum 1 m între participanţi

-aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS CoV-2.

Federația „Solidaritatea Sanitară” – protest pentru apărarea drepturilor tuturor lucrătorilor din sănătate

Biroul Executiv al Federației „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în data de 05.01.2020, a decis inițierea procedurii privind declanșarea protestelor de amploare și a stabilit calendarul primelor acțiuni de protest.

Programul acțiunilor de protest pe termen scurt:

 • În perioada 07-09.01.2021 toate sindicatele membre vor înmâna, în teritoriu, memoriile de susținere a revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”
 • Organizarea unor proteste (miting/pichetare) la nivel local, în fiecare județ, în fața prefecturilor, în data de 14.01.2021, de toate sindicatele membre ale Federației „Solidaritatea Sanitară”.
 • Organizarea unui protest în Piața Victoriei în data de 14.01.2021.
 • Inițierea unei forme inovative de protest.

Biroul Executiv a decis totodată convocarea de urgență a Consiliului de Coordonare, pentru data de 06.01.2021, aceasta urmând să stabilească acțiunile pe termen lung, luând în considerare toate formele de protest posibile.

Acțiunile de protest vor fi desfășurate pentru susținerea următoarelor revendicări ale Federației „Solidaritatea Sanitară”:

 1. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Măsurile trebuie să includă:
  1. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccină
  2. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.
  3. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.
  4. Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.
  5. Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.
 2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.
 3. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.
 4. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim.
 5. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.
 6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.
 7. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
 8. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienț
 9. Posibilitatea lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază.

Federația „Solidaritatea Sanitară” este organizație reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate, având ca membri peste 25.000 de salariați din acest sector. Acțiunile federației sunt desfășurate pentru apărarea și promovarea drepturilor lucrătorilor din sectorul sanitar.

Back to top button