fbpx
Ştirea zilei

O dronă rusească a căzut aproape de localitatea Nufăru!

Update: Comunicat MApN – ora 11.00

,,Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 00.45, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate,  cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05.00.

Ca urmare a evoluției situației și în baza informațiilor primite de la ISU Tulcea, cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, județul Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranță naţională, investighează aceste situații. Vom reveni cu detalii, în funcție de datele primite din teren.” se arată într-un comunicat al MApN transmis la ora 11.00.

Informația a venit în această dimineață, culmea, din surse … ucrainene! ”Din informațiile noastre cel puțin o drona a căzut departe pe teritoriul României în Delta Dunării langa comuna Nufăru!”, ne-a dezvăluit sursa. La fel ca și primele informații despre drona căzută la Plauru într-o noapte de duminică spre luni și despre care autoritățile române, cu ministrul Tîlvăr venit pe graniță, au aflat abia miercuri, adică peste 2 zile.

Ieri noapte a fost un nou atac susținut asupra orașului Izmail din Ucraina, ținta fiind zona portului, așa cum se întâmplă de vreo două săptămâni încoace. Ucrainenii nu doar că s-au apărat eroic, așa cum au făcut-o de fiecare dată, și au limitat efectele atacului.

Mai multe grupuri de drone au fost lansate asupra Raionului Izmail. Din nefericire, au existat lovituri: au fost înregistrate pagube în porturi și alte infrastructuri civile„, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul Regiunii Odesa de care aparține și orașul Izmail. La o primă evaluare nu au fost semnalate victime omenești, însă șase persoane din Reni și una din Izmail au fost rănite, trei dintre acestea fiind internate în spital în stare gravă dar stabilă. Rușii au lansat, potrivit guvernatorului Kiper, 44 de drone Shahed, dintre care doar 32 au fost doborâte.

Atacul din noaptea ce a trecut se pare că a fost unul despre care serviciile secrete ale ucrainenilor au știut și astfel forțele armate au fost pregătite. Mai mult informația a fost transmisă și autorităților române care s-au aleertat de la miezul nopții și au transmis un mesaj RO-ALERT pentru populația din opt localități de pe graniță așa cum a scris infotulcea.ro.

Ceea ce au mai transmis ucrainenii autorităților române este că una dintre drone a survolat teritoriul românesc pe o distanță apreciabilă, deci se exclude varianta unui accident, și s-ar fi prăbușit pe raza localității Nufăru.

Până la această oră niciuna dintre autoritățile române nu a transmis această informație pe cale oficială, iar primarul comunei Nufăru, Ciprian Solomencu, a declarat că are interdicție să facă declarații despre acest subiect. Prefectul probabil că îl așteaptă iar pe ministrul Tîlvăr să vină la Tulcea pentru a-l însoți, iar  militarii încă mai transportă pe graniță cazemate din care probabil vor trage cu arcul fără săgeți în dronele eșuate.

Dacă se va confirma faptul că o dronă rusească din cele 44 lansate în atacul asupra orașului Izmail a eșuat pe teritoriul administrativ al comunei Nufăru  iar despre acest lucru ucrainenii știau încă de la ora 6 dimineața,  arată cât se poate de limpede cât de nepregătiți suntem pentru un astfel de război pe care ucrainenii îl duc de un an și jumătate.

Vom reveni!

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE