Ştirea zilei

Olimpicele de la Internaţionala de Limba Rusă felicitate de preşedintele CRLR

Preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, Silviu Feodor, a transmis azi un mesaj de felicitare pentru cele patru eleve din Tulcea laureate la Olimpiada Internaţională de Limbă Rusă.

Una dintre prioritățile organizației noastre etnice este educația, învățământul. Dacă până în anul 2016 am avut două concursuri școlare naționale sub egida Ministerului Educației – Olimpiada de limba rusă maternă și Festivalul Poeziei Ruse, din anul 2019 s-au adăugat încă 3 evenimente la nivel național, și anume: Olimpiada Națională de religie ortodoxă de rit vechi, Festivalul de Interpretare de note psaltice și stihuri duhovnicești și Concursul școlar Național “Istoria și tradițiile rușilor lipoveni”.
Merită subliniat faptul că ,,De Centenar, am primit un mare dar”, și anume: am desfășurat prima Olimpiadă Națională de religie ortodoxă de rit vechi, chiar în anul Centenarului Marii Unirii, 2018. Locul de desfășurare al acestui concurs școlar a fost la Carcaliu, jud. Tulcea, sub egida Ministerului Educației. Concursul nu are echivalent în lume. La organizarea și desfășurarea acestuia a avut o mare contribuție Ministerul Educației,Inspectoratul școlar județean Tulcea, conducerea școlii generale Carcaliu precum și comunitatea locala a CRLR din localitatea Carcaliu.
Din nefericire însă, în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus SARS COV 2, au fost anulate toate olimpiadele și concursurile școlare.
În programul de activități ale Comunității Rușilor Lipoveni din România, Festivalul Poeziei Ruse de anul acesta a fost programat a se desfășura la Botoșani, fiind dedicat celor 170 de ani de la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu, precum și poeților ruși Serghei Esenin, Aleksandr Blok, Afanasii Fet și Sașa Ciornâi.
Elevii ce urmau să participe la acest eveniment cultural erau pregătiți cu interpretarea de poezii traduse din limba română în limba rusă din lirica poetului nepereche Mihai Eminescu.
Prin nedesfășurarea acestui mult-așteptat eveniment din cauza situației impuse de COVID-19, iată că în acest an, când CRLR împlinește 30 de ani de la înființare, bucuria ne-a venit de la elevele noastre participante la Olimpiada Internațională de Limba Rusă de la Sankt Petersburg din Rusia și de la profesorii care i-au pregătit.
Este cu adevărat o imensă bucurie și mândrie pentru noi toți, dar în același timp și o mângâiere sufletească este faptul că reușim să facem performanță în acest domeniu și în condițiile de pandemiei.
Felicit elevele noastre:
Livia Ulian – locul 1 (prof. Tamara Alistarh);
Raluca Agafon și Emilia Petro-Caterinici – premiul II (prof. Tamara Alistarh); Ecaterina Antonov – premiul III (prof. Nadea Casian);


Felicit pentru deosebita lor implicare în pregătirea acestor copii ai noștri pe doamna prof. Alistarh Tamara și doamna Nadea Casian.
De asemenea, doresc să felicit părinții acestor elevi, pentru că triada de succes este reprezentată de profesor, elev, părinte.
Totodată, felicit pe profesorii care formează pepiniera noastră atât la scoala din loc. Sarichioi, unde este director dna prof.Natalia Pavlov, cât și directorul cultural la Centrul Cultural Multietnic din Tulcea, dna prof. Natalia Neumann.
Am oferit premii substanțiale acestor elevi laureați și continuăm să acordăm din ce în ce o cât mai mare atenție tuturor elevilor noștri care studiază limba maternă, învățătorilor și profesorilor și în acest context am format cadrul de desfășurare a unui proiect sufletesc al Comunității Rușilor Lipoveni din România și anume: ,,Pentru Comunitate, copiii au prioritate!”.

Back to top button