fbpx
Instituţii

Primarul din comuna Smârdan acuzat că ar fi lovit și sechestrat un comisar al Gărzii de Mediu

Potrivit unei postări făcute publice pe pagina de Facebook a Gărzii Naționale de Mediu, ”în data de 12.04.2023, comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea, împreună cu un alt comisar, s-au deplasat la societatea VITAGRO SRL din localitatea Smârdan pentru a verifica o sesizare potrivit căreia, pe amplasamentul acestei societăți, sunt arse deșeuri, poluarea fiind resimțită până în zona Municipiului Brăila. La fața locului, reprezentanții GNM au constatat mai multe nereguli, printre care și urme recente de arderi de deșeuri. În timp ce erau efectuate verificările, pe amplasament a apărut și administratorul de facto al societății VITAGRO SRL, care nu era altul decât primarul localității Smârdan… Acesta i-a agresat verbal pe cei doi comisari și l-a lovit cu pumnul în figură pe comisarul șef, încercând să îi smulgă telefonul cu care acesta a făcut poze în incinta fermei. Ulterior, comisarii GNM au fost sechestrați pe amplasamentul societății, iar primarul localității Smârdan a refuzat să îi elibereze și a continuat să profereze amenințări și injurii la adresa lor, inclusiv în prezența polițiștilor de la Poliția Smârdan, sosiți la fața locului printr-un apel la 112.”.
Faptul că o astfel de faptă foarte gravă este făcută publică – foarte suspect! – la aproape două săptămâni după ce s-ar fi consumat, nici măcar printr-un comunicat de presă ci doar printr-o postare pe o pagina de socializare, lasă  loc de interpretări, mai ales că nici măcar instituțiile statului, Poliție și Parchet, nu au comunicat nimic în legătură cu cele semnalate mai sus.
Dar ce zice primarul comunei Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu?
Pe mine m-au sunat de acasă băiatul și soția că au venit în curtea fermei doi indivizi care spun că sunt de la mediu. Când am ajuns la fermă i-am rugat să se prezinte și să se legitimeze dar pentru că nu au făcut-o am crezut că sunt niște activiști de mediu sau așa ziși comisari de la vreun ONG de mediu de care știe toată lumea cum vin și cu ce scop. De aceea eu am sunat la Poliție și i-am chemat pentru că nu aveau ce căuta în fermă. Mai mult, ferma este pe persoană fizică, nu pe societate și se poate verifica acest lucru fiind date publice: animalele aparțin soției și fiului meu, societatea nu are niciun animal și nici exploatația nu aparține societății. Sunt acuzat că am lovit și am sechestrat acel comisar. Asta nu o stabilește nimeni altcineva decât un judecător și de aceea mi-am angajat un avocat. Pe de altă parte, acum în calitate de primar și reprezentant al cetățenilor din Smârdan, faptul că un reprezentant al statului de la Garda de Mediu vine în comună și dispune oprirea irigațiilor făcute, este adevărat, fără toate avizele obținute, dar în curs de avizare, mi se pare mult mai grav.” a declarat  primarul comunei Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu.
Ce mai spune Garda Națională de Mediu când șeful de la Tulcea tace mâlc!
Dincolo de aceste fapte, care fac obiectul unui dosar penal, cercetările dispuse de procurori, la fața locului, (efectuate cu mandat de percheziție pus în executare în data de 13.04.2023), au arătat că primarul avea „motive întemeiate” să se opună controlului GNM la firma VITAGRO SRL (deținută de fiul său), întrucât au fost constatate nereguli grave, dintre care menționăm:
Ferma destinată creșterii animalelor (vaci și oi) funcționa fără autorizație corespunzătoare, fiind executate lucrări și instalații de gospodărire a apelor fără avizele necesare (sistemul hidrotehnic era amplasat ilegal).
Pe amplasament, erau îngropate diferite deşeuri în amestec, constând în: resturi vegetale, gunoi de grajd, deşeuri menajere, filtre uzate de ulei, deşeuri reciclabile de pet-uri si folie, în cantitati semnificative, care erau parţial incendiate. De asemenea, erau depozitate deșeuri auto, metalice și de plastic, anvelope și acumulatori auto, aruncate „la grămadă”, în apropierea unor saci cu substanțe chimice folosite în agricultură, care prezentau un risc ridicat de explozie.
În zona de alimentare a vehiculelor, s-a constatat existența unor bazine de depozitare pentru combustibil și produse petroliere, precum și butoaie, parţial încarcate cu ulei auto, ambalaje contaminate cu ulei uzat si filtre de ulei uzat.
Totodată, a fost depistat un canal de acumulare a apelor uzate (în lungime de 50 m) plin cu dejecții animaliere și deșeuri municipale.
În proximitatea fermei, a fost constatată o cantitate semnificativă de deșeuri depozitate ilegal pe terenul care aparține UAT Smârdan.
În acest caz, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus punerea în mișcare a unei acțiuni penale față de autorii acestor fapte, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj calificat, lipsire de libertate și mai multe infracțiuni de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button