fbpx
Tulcea

Senatul adoptă o inițiativă USR care ar putea duce la accelerarea proceselor în justiție!

Senatul a aprobat o inițiativă legislativă a deputatei USR, Oana Murariu, menită să reducă timpul proceselor în instanță, prin desemnarea aleatorie, digitalizată, a experților care vor întocmi expertizele judiciare. 

Noua procedură va fi similară celei de repartizare aleatorie a dosarelor la completurile de judecată, practică devenită o obișnuință în sistemul judiciar românesc.

Procedura va fi aplicată doar în cazul în care părțile nu cad de acord asupra desemnării unui anume expert judiciar, introducând, cu prioritate, criteriul disponibilității experților, în momentul repartizării cauzei, algoritmul programului informatic ținând cont de încărcătura experților judiciari.

Prin desemnarea experților judiciari care au o încărcătură de muncă relativ mai mică se poate evita situația în care se întârzie o expertiză care poate conduce, mai departe, la prelungirea cu ani de zile a soluționării dosarelor.

Oana Murariu, deputată USR: ”Faptele se prescriu de multe ori în procesele penale până să se ajungă la o decizie a instanței. În civil, sunt situații în care părțile mor sau se schimbă atât de mult contextul procesului pe parcursul a ani și ani de zile, că de multe ori nu mai contează rezultatul. Fără amânări repetate pe motiv că experții au prea multe expertize în lucru și nu s-au putut ocupa de expertiza în cauză. Fără procese interminabile pe motiv că expertizele judiciare durează prea mult. Noutatea propunerii e stabilirea algoritmului programului informatic astfel încât să se țină cont de încărcătura experților. Cei care au mai puține expertize în desfășurare vor fi preferați celor extrem de încărcați și astfel durata proceselor va scădea și va crește calitatea actului de justiție.”

Introducerea digitalizării în sistemul judiciar și la nivelul desemnării experților, nu numai că va crește viteza de efectuare a expertizei judiciare, dar va duce si la sporirea încrederii în sistemul de justiție din România. De asemenea, digitalizarea sistemului judiciar și administrativ este una din reformele asumate prin PNRR contribuind la atingerea jaloanelor asumate.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button