I-au „usturat” rău: Amenzi de 180.000 de lei pentru circulaţie după ora 22

„La  data de 23 martie a.c., începând cu ora  22:00, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au organizat și desfășurat o acțiune pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, ce a avut ca principal scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanța Militară nr. 2. Ca urmare a acțiunii au fost aplicate peste 40 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de aproximativ 130.000 de lei, pentru nerespectarea dispozițiilor art.5. din Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020. La acţiunea din noaptea de 23 spre 24 martie 2020 au participat şi echipaje ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi care au aplicat 12 sancțiuni contravenționale în valoare de 50000 lei.”, se arată într-un comunicat al Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.

Practic, în doar câteva ore, sancţiunile aplicate celor care care s-au plimbat seara fără treabă au fost de trei ori mai mari (!) decât cele aplicate în câteva zile autoizolaţilor care au părăsit locuinţa.

Vă reamintim:

Conform prevederilor Ordonanței militare nr. 2, în intervalul orar 6,00-22,00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

De asemenea,  în intervalul orar 22,00-6,00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prezentate anterior.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. (Conform prevederilor legale, sancțiunile contravenționale sunt între 100-5.000 de lei – pentru persoanele fizice și între 1.000-70.000 de lei, pentru persoane juridice).

 

 

Back to top button