fbpx
Primăriia Tulcea

Proiect: Căldură mai scumpă cu 50% la Energoterm!

- primarul Ilie a declarat că s-a trimis la ANRE o fundamentare de preţ de producţie al gigacaloriei cu 50% mai mare ca cel de anul trecut

În cursul zilei de marţi, infotulcea.ro anunţa faptul că din această iarnă căldura va arde buzunarele tulcenilor! Asta pentru că Energoterm a transmis ANRE (autoritatea de reglementare în domeniul energiei – n.n.) o fundamentare de preţ de producţie al gigacaloriei în lumina noilor majorări de preţuri la energie electrică şi gaz. O fundamentare de preţ justă şi un demers normal al unui director responsabil (Răzvan Teodoru – n.n.), care, fireşte, nu poate îngropa o societate comercială, fie ea şi a primăriei, într-un faliment sigur. Pentru că asta ar însemna să vinzi mai ieftin decât produci. Iar Energoterm oricum a vândut şi iarna trecută mai ieftin decât a produs …

Ieri, în şedinţa de Consiliu local, Răzvan Teodoru, directorul Energoterm a prezentat, succint, variantele de lucru pentru eficientizarea activităţii de furnizare a energiei termice punctând, pe rând, soluţiile pe lung, mediu şi, mai ales, scurt.

Pe termen lung activitatea de furnizare a agentului termic trebuie să fie în concordanţă cu normativele europene cuprinse în îndrăzneţul „Green Deal” pe care Uniunea Europeană l-a aprobat  pentru următorii 29 de ani, şi Răzvan Teodoru a vorbit despre soluţii cu energie verde, cogenerare şi hidrogen. Pe termen mediu şi scurt soluţiile sunt însă puţine: centrale de cvartal pe termen mediu şi .. pe termen scurt tot CAF-ul şi centralele termice actuale. Cel puţin pentru iarna aceasta! Iar pentru această iarnă, pe lângă faptul că s-au scumpit energia electrică şi mai ales gazul, certificatele verzi vor avea şi ele un preţ colosal. Potrivit directorului Energoterm cele 10.000 de certificate verzi dacă vor ajunge la 60-64 de euro bucata înseamnă un efort financiar de peste 600.000 de euro pentru Energoterm. Enorm pentru un sistem de termoficare ce îşi arată foarte limpede ineficienţa perpetuată ani la rând …

Primarul Ştefan Ilie a dezvăluit preţul din fundamentare trimis ANRE! E un preţ cu 50% mai mare decât cel actual

După şedinţa de Consiliu local, primarul Ştefan Ilie a oferit presei o scurtă declaraţie cu privire la data de la care se va furniza agent termic în sistem centralizat şi preţul gigacaloriei, deşi, a recunoscut, că această informaţie ar trebui dată de Energoterm.

La întrebarea adresată de corespondenta Agerpres la Tulcea, cu privire la data de la care se va furniza căldură populaţiei, primarul Ştefan Ilie a răspuns:Aici e o întrebare care ţine de Energoterm dar după toate experienţele anilor trecuţi, de la 1 octombrie”!

Cu alte cuvinte de mâine, tulcenii care primesc agent termic de la Energoterm ar trebui să simtă cum se încălzesc caloriferele. Întrebarea logică a venit imediat: „Dar ce se întâmplă cu preţul gigacaloriei?”

Crește ca urmare a faptului că au crescut prețurile la energie electrică, la gaz și la alte tipuri de activități conexe energiei. A crescut preţul la curentul electric cu 15% și gazul cu vreo 30%, dacă nu mă înșel. Asta face ca prețul gigacaloriei să se ducă de la 560 lei, cât era anul trecut, la în jur de 800 și ceva de lei anul acesta, dar nu vă pot da prețul exact pentru că noi l-am trimis către ANRE care încă nu l-a avizat. Trebuie mai întâi avizat , dar în orice caz va fi cu în jur de 300 lei mai mult. Practic undeva la 850 de lei.” a declarat primarul Ştefan Ilie.

Cu un preţ de producţie ce ar putea fi majorat practic cu 50%, de la 560 la 850 de lei pentru gigacaloria produsă de Energoterm, primăria va trebui să găsească soluţii pentru ca cei 300 de lei în plus să fie suportaţi în procent de cel mult 50% de populaţie.

Primăria oricum nu poate subvenţiona căldura cu niciun leu şi de fiecare dată se împrumută pentru banii de subvenţie. Dar ţinând cont că anul trecut şi acum doi ani am pus noi 50%, vrem tot 50% să punem şi anul acesta. Dacă vom obţine bani mai mulţi vom pune mai mult din partea primăriei.” a mai declarat primarul Ştefan Ilie.

Salvarea poate veni doar de la Guvern! Primăria nu are bani de subvenţie

Pentru a acorda în continuare o subvenţie de 50% din preţul total de producţie al gigacaloriei, dacă acesta va fi majorat cu 50%, Primăria Tulcea are nevoie de cel puţin încă 20 de milioane de lei. Prevedere bugetară mai are, teoretic, 4 milioane de lei rămaşi din alocarea acestui an după ce s-a încheiat iarna trecută în aprilie.

Necesarul pentru subvenţie la energia termică, 20 de milioane de lei, a fost deja solicitat în avans, prin intermediul Prefecturii Tulcea, de la Guvern, din Fondul de Rezervă.

Anul trecut o sumă de două ori mai mică decât cea solicitată acum a venit, e adevărat, tot de la Guvern, dar în luna decembrie. Mai bine mai târziu decât niciodată, însă fără aceşti bani de la Guvern, iarna ce urmează se anunţă foarte dificilă atât pentru populaţie, cât şi pentru bugetul primăriei.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button