fbpx
Folclor

Ziua Internaţională a Dansului, prilej de sărbătoare pentru sute de tulceni!

Sute de persoane au participat vineri, 29 aprilie, la Flashmobul „Dans, Dans, Dans” organizat de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al  Primăriei Tulcea în Piața Civică din municipiu, eveniment dedicat Zilei Internaționale a Dansului.

Din 2013 organizăm un asemenea eveniment de Ziua Internaţională a Dansului. Tulcea a fost primul judeţ din România care a marcat această sărbătoare şi cred că anul acesta s-a simțit cel mai bine bucuria publicului și a dansatorilor, după perioada pandemiei”, a precizat maestrul coregraf, Ștefan Coman, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

În cadrul evenimentului Viceprimarul Municipiului Tulcea, George Şinghi,  a înmânat diplome de merit, pentru slujirea cu credință și talent a mișcării coregrafice, următorilor profesori coregrafi din municipiu și județ:

Băluță Alexandra, Sion Geanina, Cristea Laura, Jipa Daniela, Tanur Andreea, Petroschi Laura, Banea Angelica, Coman Mirela, Năparu Dan, Roibu Vasile, Caimacan Popescu Dumitru, Nistor Ionuț, Tănăsuică Cătălin, Ursu Gabriel, Odică Iulian Marian, Coman Marian, Pelivan Ciprian

La flashmobul de vineri (dans popular și modern ) au luat parte sute de persoane de toate vârstele, iubitoare ale dansului, una dintre cele mai expresive forme de comunicare, devenită artă prin pasiunea, inspirația și creativitatea pe care le implică. Prin dans exprimăm o multitudine de sentimente, prin dans socializăm, dansul este cea mai apreciată formă de destindere, dansul este chiar expresia vieții.

Mesajul de Ziua Internațională a Dansului a fost transmis în acest an de Kang Sue-jin, directorul artistic al baletului național coreean:

Catastrofa numită Covid-19 ne-a schimbat viața, n-am mai fost liberi și, traiul în mijlocul acestei tragedii, ne face să reconsiderăm semnificația „dansului” și a „dansatorilor” În trecutul îndepărtat, dansul era un mijloc primordial de exprimare și comunicarea prin gesturi. Apoi, a devenit arta care mișcă sufletul și inspiră publicul. Este arta momentului, dificil de reprodus la forma inițială odată finalizată, deoarece este creată cu tot trupul și sufletul. Dansul este alcătuit din momente efemere. Cu toate acestea, Covid-19 a restricționat și chiar blocat arta dansului în forma sa originală. Chiar dacă situația se îmbunătățește, spectacolele de dans sunt încă supuse multor restricții. Asta ne face să prețuim amintirile vremurilor în care dansul și dansatorii străluceau ca niște bijuterii şi luminau lumea. Este important să ne amintim că, în timpul epidemiei de ciumă, supranumită “moartea neagră”, spectacolul de baletul Giselle, care înfățișează dragostea dincolo de moarte a fost interpretat la Opera din Paris la 28 iunie 1841 și a primit un răspuns exploziv. De atunci, Giselle a fost interpretat în toată Europa și în toate orașele lumii, a mângâiat și a încurajat sufletele devastate de pandemie. Este spiritul magnific al unei balerine care încearcă să scape de gravitatea greutăților lumii. Ca dansatori, noi credem că baletul aripilor noastre dă speranță inimilor celor care iubesc arta dansului și le dă curajul să depășească această pandemie. Inima mea deja începe să bată cu putere
Instituită în anul 1982 de către Comitetul de Dans al Institutului Internaţional de Teatru, principal partener al UNESCO privind artele spectacolului, Ziua Internaţională a Dansului se doreşte a fi o celebrare a acestei arte cu limbaj universal.
Sărbătorită în data de 29 aprilie a fiecărui an, data naşterii creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727-1810), Ziua Internaţională a Dansului este prilejul desfăşurării a mii de evenimente şi festivaluri de profil în întreaga lume.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE